.
4
MAK JEMAH

Mereka VIP Dihatiku :)

Greeting Text 
kon'nichiwa ! watashi no namae hani.. dare ga, no namae de ? anata ga kawainode, watashi wa anata o mite mitai :) hahaha tetiba buat pala taw dok speaking jepun..Btw, tanx mok ajaq sy bahasa jepun..seronok tapi haram satu pon xlekat kat kepala otak..hee~ Aip reader(s) arini aku nak review pasal orang2 yang penting pada aku..sebelum ni takdanya aku nak cerita. Tapi arini rajin aku nak tulis panjang2..haha bacala ampa sampai lebam bijik mata..ada aku kesah? hoho

This is my special one..Tadaaa!! *tembak bunga api plezz*
Encik abah yang kacak, hensem, bergaya, mutu, keunggulan..tehee =..= dan puan emak yg comey dan gojess~ :D

Merekalah yg melahirkan sy *emak punya* , mengasuh, mendidik, membesarkan, memberi makan, memukul, mencubit, mengajaq baca Quran, memenuhi keperluan dan kehendak sy, menyekolahkan, bersusah senang demi anak2..banyak lagi xtercakap kat sini :( Itu dia abah saya yang bernama Ramli Bin Taib, berumur 58 tahun, bernombor kad pengenalan *ok takyah la nak over sangat -.-' dan disebelahnya pulak emak saya Hasmah Binti Nazrai berumur 51 tahun..baru perasan ayat jadi skema tetiba..hehe comey kan mak abah sy :D Gambaq ni amek time kat zoo melaka ari tu masa cuti deepavali..yang xleh blah sesat dalam zoo tu cari jalan keluaq xjumpa..ni semua abah sy punya keja dy buat pala taw :p hahaha sampai saket kaki cek bejalan cari jalan keluaq -.-' mak abah orang sayang mak abah sampai syurga~ :)

Ni Puan Siti Minah bt Haji Ahmad..Beliau merupakan tok sebelah mak saya..aku suka bersembang ngan dy..seronok..macam2 dy dok cerita..tok sebelah abah aku dah xda..tokwan pun da xda jugak..sobsss :'( tinggai tokwan tiri ja..tapi aku xda pulak gambaq dy..hehe *tok wat muka heran pa taw macam nak masok lam camera henpon ja..haha sy jugak sangat2 menyayangi mereka..nahh ayat buku teks gila.

Ni pulak kakak saya yang sulung NoorHartini bt Ramli..berumur 34 tahun dah menikah tapi gambaq laki dy aku takda..beranak tiga..semuanya hero2 yang ganas belaka-.-' sy sayang kakak sy sebab dy baek, xkedekut, masak sedap, selalu masak, suka ajaq aku masak..haha semuanya pasai masak ja dy..sebab dy memang terer masak..keh3 sebab tu aku suka p umah dy buleh makan sedia..hua3 padanla umah dy depan umah aku ja..hehe
 
NOORHAYATEE BT RAMLI.ni kakak aku yang kedua..sory aku takda gambaq dy..hehe..Dy kakak yang baek..err baek la jgk..haha garang dan suka beletiaq..hahaha tapi aku ngan adek aku xtakot pon :D aku sayang dy jgk..hee

Ni satu-2 nya abang aku n kak ipaq yang aku ada Muhammad Noorizan b. Ramli dan Norazura Bt Nordin..kak ipaq aku mengandung..hoho xsabaq nak dapat beby baru xlama lagi~ saya syg mereka jgk :)
Ni pulak satu-2 nya adek aku.. NurHidayatul Farhana Bt Ramli berumur 15 tahun..#esok result PMR dy keluaq..hewhew aku sayang adek aku sebab dy sorang ja lam family aku yang sekepala dengan aku..apa-2 pun kat dy ja aku cerita..hehe antara aku ngan dy, dy yang paling sakai kat dalam umah ni..haha sawan, sengal, senoi..hah semua dy ! haha
Ngeee~ ni anak buah aku yang ganas dan buas dan nakal dan hyperactive dan.. hahhh~ xtaw dah nak describe..Yang sulung opkos la yang sangat sehat tuh..haha Muhammad Harith Aiman B. Mohd Khairy..adek dy pulak Muhammad Haziqh Aidil..kadang-2 saket ati aku ngan perangai depa ni..pesyen buaih melampau ngan xdengaq cakap..rasa nak sepak2 ja sorang dua tiga daih..
 Alololo mai nak tokak pipi sikitt ! Hehe .__. ni anak buah aku yang ke-3 Muhammad Hazimey Affzal..buat masa skang aku ada 3 orang ni ja anak buah :) Yang ke-4 coming soon..hehe tapi skang dy da besaq dah setaon lebih..ni gambaq time dy kecik..hat besaq malas nak amek xreti dok diam hat ni pon..pesyen ligat..hehe dy panggil aku "nyak" =.= yang sebenaqnya bermaksud "makndak" memang nak kena sekeh kan adek ni ??
Ok da abes pasal family aku.. :) Aku nak cerita pasai kawan2 aku pulak..ampa semua, selagi ampa ingat aku xlupa aku..selagi tu la aku sentiasa anggap ampa penting dan spesel dalam idop aku..hehe sebelom tu aku nak mintak maap bebanyak sebab aku terambik, tercuri, tersave tergambaq terampa..haha sory naa..
Ok reader(s) i present u all hai si gadis yang ayu lesung pipit di pipi..wooo~ gadis ayu..sungguh ayu..haha nama dy bukan ayu ok..Nur Fatin Bt Yahawa berumo 21 taon..
 Aku kenai dy masa form 4 lagi..Dy baek, banyak mulut kalo cakap payah berenti..hehe dy jugak jeneh gila2..hurgh apa lagi nak cakap..dulu masa dy xkenai aku lagi dy kata muka aku pelik macam cina..hew~ tampaq mau? aku taw ang banyak masalah lani..aku arap ang dapat handle semua sebaek mungkin..never mind, karma do exists dear :) seronok keluaq ngan ang ari tu..lagi seronok bila ang belanja~ haha
Nurul Munirah Bt Razmi, 21 y/o oredi..aku kenai dy masa form4 jugak..Dy suka gelak kuat2..haha ekceli dy kembaq, xcaya sat lagi aku tunjuk..tym kat sekolah dulu dy xsuka makan sebab tu berat dy turun mendadak, jeles mak -.- tapi kemarin dulu jumpa dy makin berisi :p hehe semoga berkekalan dengan abang tam ang noh~ hehe
Tadaaa! Ni kembaq kepada mun..sama x muka depa..hehe Nurul Farehah Bt Razmi opkos la kami sama umoq kan -.- Dy tengah study lagi kat shah Alam..Dy la yang paling lama bersama aku..sebab masa form6 dy still dengan aku..faten dengan mun pakat p study tang lain..Penah time form6 dulu aku xbercakap ngan dy..kah3 sebab dy jerkah aku..sobsss :'( aku terasa ati time tuh..haha rasa lawak kalau teringat balik..ang punya la pujuk aku kan..haha sengal bangal sungguh~ aku rindu ang weh..ang suka gelak sampai kuaq ayaq mata.. Arahan dari aku, mai balik konerang cepat sikit buleh dak ! -.-"
Yang ni Nor Asmayaty Bt Mansordin..aku panggil dy Asma bakal ustazah ni taw, ampa xmau tekel ka..haha..aku kenai dy dah lama gila..masa aku form 2..8 taon jugak kan..aku kenai dy masa aku dok asrama dulu..kira dy la geng aku yang sampai la aku selalu contact..yang lain2 aku dah xberapa nak rapat sangat..Ustazah yang rock gegila dy neh :p xcaya ? tolongla pecaya..perangai dy masa dok asrama dulu sampai la xpenah berubah..rindu gila kenangan2 masa dok asrama ngan ang dulu..dengan suzy, kak ros, zaty, aten..rindu nak basuh baju lewat2 malam sesama, rindu nak p prep sesama, rindu nak p beli nasi lemak makcik doremon lepas riadah sesama, rindu nak study belakang asrama kat kolam ikan sesama, rindu nak kait buah jambu kat paip ayaq tu sesama, rindu nak kutuk2 makcik dewan makan sesama, rindu nak subuh gajah sesama..haha ok subuh gajah ni aku sorang ja ampa selalu awai..pesyen xgerak aku~ hoho dengki..kah3 rindu sangat oii ~
 Ni adek Kerel..nama dy Khairil Anuar kot..haha telupa nak tanya..dy orang kola nerang jugak sama macam aku, aku panggil adek sebab baru 18 taon..Dy baek ngan aku,suka tegoq2 aku, suka buat lawak, suka cakap banyak..haha macam ketapi xda break kalau cakap..haha eh memang ketapi xdak break pun kan -.-" suka cerita macam2 pasai diri dy..sampai dy penah tanya aku "kak mesti cemuih kan dok dengaq cek cita ? " heheh dy sorang ja antara adek2 yang aku kenai paling rapat ngan aku..Adek2 ?? Uihh bukan adek2 hat lembut macam sotong tu..haha budak muda dari aku la..Dy anak tunggal sebab tu kekadang dy bagitau aku dy sunyi..cuih sunyi la sangat kawan belambak..hoho dy xberapa suka becakap pasai awek sebab dy xsuka berawek buat masa la..baguih la p mengaji dulu adek noh..hehe
Dy punya gambaq stai abeh -.-'
Haa aku persembahkan manusia yang paling sengal sekali yang penah aku kenal kat dunia ni..Mohd Badrul Husni berumo 23 taon..ok maap sebab tercerita terkutuk pasai ampa..eleh apa la sangat kalau nak di banding kutukan dy pada aku kan..hoho 1st time aku kenal laki yang suka kutuk2 pompan sebelum ni laki yang aku kenal semua layan aku baek2 ja lepas tu tangkap cintan~ seryes aku x suka sangat..dy selalu bagi panggilan kat aku yang bangang tahap dewa rapeah, jebon betina, amoi celop, awek siam, hantu opera cina, budak sepet..banyak lagi..aku dah xingat..hahaha xpenah lagi aku dengaq dy panggil nama betoi aku..aku panggil dy 'sameon' comel x ? hahaha dy suka ejek time aku becakap, suka cakap jerkah2 sampai cayaq taik telinga aku, suka buat aku bebai, kutuk aku xyah kira la belori2 dah..haha dan xlupa jugak suka tuduh aku banyak skandel..-..-' wathefishh?? ingat macam ampa ka~ kiri kanan depan belakang atas bawah..hahah ekceli, nak bagitau aku suka kawan ngan dy.. sebab dy len dari manusia yang bernama lelaki yang penah aku kenai..tedia ayat~ ok tu ja kot bukan buleh cerita banyak2 sat lagi dy taw aku dok cerita pasai dy kat blog aku mampoih~
ok da la kot..tangan lengoh dah..mai tolong picit sat~ ni la orang2 yang paling rapat dengan aku..untuk family aku, aku sayang semua sangat2..untuk kawan2 thanks sudi jadi kawan aku and aku arap kita kawan sampai bebila..amin.sayang sampai kiamat, hani

✿THANX SUDI BACA.KOMENLA SEKALI✿

1
MAK JEMAH

Ya Allah, Tetapkan Hati Aku

Greeting Text 
"Ya Allah aku memohon kepadaMu tetapkan hati aku..Jangan sekali-2 Engkau melembutkan hati aku untuk dia lagi..Engkau ingatkan kembali kepadaku setiap kesakitan yang pernah dia berikan dalam hidupku..Aku bersyukur di atas belas kasihMu mempermudahkan aku melupakan dia..amin."

Setelah sekian lama..Err xda lama sangat sebulan macam tu..aku hidup tanpa bayang-2 ang..tetiba ang muncul balik dalam idop aku..muncul kat sini bukan depan mata la, tapi ang buat kepala care dok antaq msg tanya aku ok x, sihat x..aku still guna nom tu kan? maknanya aku sihat lagi..ok lagi..xmati lagi..and semalam ang antaq lagi :'( ang taw ? walaupun cuma msg macam tu ja ang tanya aku ok x lagi lani..ang dah buat aku terganggu..aku asyik terpikir ang taw x ?! Dem..aku xsuka walaupun cuma niat ang untuk bertanya khabar tapi aku takot aku xboleh handle perasaan aku nanti..ang buat aku tertanya-2 "Dia ni peduli lagi ka kat aku.." Hah sudah...sumpah emosi aku terganggu..hati aku berbelah bagi antara nak balas msg ang atau x -..- tapi naseb pendirian aku teguh..hoho aku xkan sesekali balas msg ang lagi..tu janji aku..sebab aku xmau sat lagi aku dok jadi tergila bayang kat ang pulekk cam dulu..macam orang hilang setengah akai..

Selama ang xda lagi dalam idop aku..aku 98% dah lupakan ang..aku pun xtaw camana benda tu jadi sedangkan dulu mati2 aku tunggu ang 10 bulan *banyak gila masa aku terbuang sebab ang wey..sebab tu sebulan kebelakangan ni aku xpenah lagi msg ang macam orang gila -,-" yang 2% tu aku cuma terpikiaq ang dapat sambung study ka x..sebab aku tengok FB ang lama xberonline..Haa aku mengaku aku stalk lagi FB ang..tapi dah x macam dulu..sampai ari2, sampai setiap kali online..ouh gagah xgagah u olls :d kadang2 aku mengaku aku ada jugak teringat kat ang..ok lebih sedap aku guna perkataan teringat kan dari rindu..hidup ang macam mana ? macam dulu lagi ka..aku cuma doa semoga ang berubah..

Kalau ang tengah bahagia sekarang, bagus laa..mungkin Allah dah dengaq doa2 aku..aku pun xsangka aku dapat lupa ang..sampai kawan aku sendiri pelik macam mana aku boleh lupa ang secepat ni..sebelum ni aku takot nak buat semua tu sebab aku rasa macam xmampu..ok ayaq mata aku kuaq..hewhew~ aku pun xtaw sebab apa..tima kasih sebab pernah singgah dalam hidop aku..jiwang pulakk..-.- ok bai..salam.

"Usah diratapi perpisahan dan kegagalan bercinta..kerana hakikatnya jodoh itu bukan di tangan manusia.atas kasih sayang Tuhan engkau dan aku bertemu dan atas limpahan kasihNya engkau dan aku dipisahkan bersama hikmah yang tersembunyi..Terima kasih di atas kebesaran itu ya Allah.."

✿THANX SUDI BACA.KOMENLA SEKALI✿

1
MAK JEMAH

Susah Babe Kalau Dah Jatuh Hati kat Kawan Baik Sendiri=..="

Greeting Text

 Pernahkah anda mengalami situasi sebegini ? Jatuh cinta pada kawan baik sendiri.. hoho seryesly sangat susah bila kita mula tersuka kat kawan sendiri..Di sini maksud aku kawan baik yang berbeza jantina la..sat lagi ampa dok minat kaum sejenis pulak..naya lagu tu -.-! apa yang patut kita buat kalau kita dah mula suka kat dy..
 
Kalau ampa hati kering xda perasaan malu, try luah kat dy..nak tengok dy kata apa.Mesti dy cakap:
  Dia : HAHAHA.. ang boleh p ujibakat maharaja lawak kot ! :D      
  Kita : Hemmm~ Bila tarikh audition tu..? =.='
 
Try tanya dy soalan yang boleh buat dy rasa dy akan kehilangan ampa..contoh :
Kita : Kalau aku ada bf ok x ?
Dia : Ok gak tu *sambil pelahap eskrem koneto tanpa menoleh sikit pon kat ampa, apatah lagi menunjukkan reaksi terkejut berok atau sedeh namati.
Kita : Ouh~ ok..=..=" (dalam hati : weh bongok aku suka ang taw x ?!)


Try guna orang ketiga untuk sampaikan perasaan ampa..ni cita time sekolah rendah dulu boleh la..
Orang ketiga : Weh aku nak bagitau something pasal blablabla
Dia : Kenapa dengan dy ?
Orang ketiga : Dy suka ang..lama dah kot.. :|
Dia : Ouh really ?? Aku xsuka dy, aku suka ang ... :)
Orang ketiga : ....... *mata berkilau2
Orang ketiga start pintal2 baju, tunduk bilang jari kaki cukup ka x, pipi dan2 kena sapu blusher -..-
Kita : Sobbsss :'( *semunyi tepi dinding..
 
Try jadi secret admire dy..bagi bunga, bagi coklat, bagi surat cinta~ Errr ni dah macam drama melayu kat tv pulak..huk3
Dia : Wey.. ang tau ?
Kita : Apa dy ??
Dia : Ada orang gila mana ntah minat kat aku siap bagi hadiah segala, puisi cinta bagai..herrr !
Kita : Eeuwww~ geli kot =''= (dalam hati : Dem! ang cakap aku orang gila -..-")
 
Haa see2..susah kan kalau dapat kawan yang bengap tahap nak mampos ni..hahahaha..kalau aku tersuka kat kawan baik aku sendiri seryesly aku akan pendam..xkan sesekali aku buat tindakan kat atas oi..memalukan mak ja nyah~ haha biaq la kita ego ka hapa janji nampak kewl kan ?? ._. kalau ampa yang xleh handle ampa punya feeling berterus terang la, kalau dy terima alhamdulillah..kalau x? tu yang masalah..cakap, cakap dah..tapi dy xterima..malu oi..erm xpa la at least kita try..sebab tu bagi aku pendam lagi baik kalau kita suka kat kawan sendiri..lagipun percaya la kalau ada jodoh ada la..kalau xda ampa dok luah2 becinta bagai tapi dah xda jodoh xkan bersama jugak..bagi aku kawan tetap kawan..xkira la dy layan kita macam mana sekalipun, kutuk kita, melawak kasaq dengan kita jangan ambek hati sangat..sebab dy x bersalah..dy bukan taw kan kita suka kat dy sebab tu dy layan kita macam selalu -__- kita ni xpayah la nak tacing sangat..friendship lebih penting dari relationship..
ingat tu :'3 k baii ..

✿THANX SUDI BACA.KOMENLA SEKALI✿

2
MAK JEMAH

Tetiba Aku Teringat Hang, Pa'ih~

Greeting Text


 Hujan lebat gila hari ni..maybe sebab gerhana bulan semalam..tetiba aku teringat kat sorang budak ni..aku kenal dy time aku kecik dulu..masa tu umo aku 5 6 taon camtu..ntah la aku pon dah xingat..camana la rupa dy skang kan ? Hoho Nama dy Muhammad Faiz..yala aku ingat lagi aku panggil dy Pa'ih dulu.. hak3

Alkisahnya, tok dy sedara kepada tok aku..tapi tok aku tu dah meninggal skang..tok dy mai nak duduk kat umah aku kira macam bercuti2 kat kampung aku la..hehe lama jugak la dy duduk sini sebulan camtu..masa tu time cuti panjang..cuti sekolah la kan..Pa'ih dengan mak and abah antaq la tok dy mai umah aku..masa mak abah dy nak balik dy tamau balik..dy nak tido kat umah kami dengan tok dy..sebab kesian mak abah dy pun bagi la..
 
Haa time tu aku ni belagak la kekonon xmau kawan ngan dy..haha aku xtegoq langsung..aku bukan belagak tapi kurang mesra kalau dengan orang yang baru aku kenal..amboi baru 6 taon dah taw erti kurang mesra segala..hahaha besala budak pompan kan? mesti ada perangai tersipu2 malu gitu -.-" aku ingat lagi muka dy time kecik dulu, comel..macam Haziq Tom2 Bak wa cakap..haha seryes neh..dy sebaya ja dengan aku..
 
Hari 1st dy kat rumah aku, aku xberkawan pun ngan dy..dy maen ja sorang2..haha kesiannn..hari kedua dy naik buaian kat luaq umah aku..buai kat pokok mempelam kot xsilap aku..lepas tu dy panggil aku suruh ayun dy..aku pun p la ayun..hehe lepas aku ayun dy, dy pulak ayun aku..kah3 alalalala sweetnya^^
Prranngggg!!! hahahhaha 
 
haa time tu la aku mula rapat dengan dy..tapi dy ni jenis manja dan jakun-..-" kah3..jatuh sikit, teryak..kalau aku tercubit dy sikit pun mata dan2 merah..haha apadaaaa~ jakun dy pulak mai time dy tengok benda pelik2 mesti dy nak main..dy jenis duduk xdiam..yala duduk kampung mesti la lain dari bandaq..Dy dok bandaq mana ada benda camtu semua..sampai benda yang orang dok serkap ayam tu pun dy main~ haiihh..aku sampai cemuih dah dok tengok benda tuh..haha
 
Masa tu kalau p mana2 pun abah aku mesti akan bawak aku ngan dy..p kedai sama2,  round kampung sama2, p kolam ikan sama2, p sawah sama2..lagi 1 dy jenis penakot dengan binatang..haha aku ingat lagi time abah aku bawak aku ngan dy p umah jiran kat kampung aku ni dy punyala takot kat kambing sampai nak lalu depan kambing tu pon suruh abah aku dukung..Hang~ terok sungguh..haha kalau dengan itik angsa lagi la..lari xcukup tanah aku rasa..haha aku pun takot kalau ngan angsa and sampai skang aku takot dengan menatang tuh..tehee -..- 
 
Sebab dah lama dy dok sini kira aku ngan dy macam rapat la..kira baju aku pun dah jadi baju dy..sebab dy xbawak baju kan..haha baju ada katon sailormoon pun xpa..pakai ja dy, watlek ja..hak3 naseb mak aku xsuruh dy pakai skirt :p Masa sehari sebelum dy nak balik sana dy mintak gambaq aku..hoho aku pun bawak keluaq la album..aku suruh dy pilih nak yang mana..lastly, dy pilih gambaq aku pakai gown ala2 sinderela siap pakai lipstik lagi..kah3 kalau terbayang gambaq tu skang ni sumpah nak tergelak..malu kot..kak aku la tu punya keja mekap aku macam tu -.- ok dah ang suka yang tu, ambek la..

Esoknya, family aku pun antaq la dy and tok dy balik Perak..lepas dah sehari suntuk dok umah dy kami nak balik la kan..masa kami nak balik dy nanges oii..huhu kesian dy..lepas tu dy xtengok pun kami balik dy masok dalam bilik teryak..manja betoi la ang ni~And tu la last time aku jumpa dy..sampai skang umoq aku 21 taon aku xpernah jumpa dy lagi..xtaw la dy simpan ka x lagi gambaq aku..camana la dy skang kan..dy ingat lagi x kat aku xtaw la.aku penah tanya mak aku pasal tok dy tu 2 3taon yang lepas..aku xtanya la pulak pasai dy..sat lagi mak aku cakap apa pulak kan..hee~

Pa'ih kalau ang terbaca..and ang teringat kisah kita kecik2 dulu contact la aku..add aku kat fb ka..haha ok aku sedang buat segmen jejak kasih di sini :p ntah2 ang dah kawen skang..haha hope ang sentiasa sihat, aku xpenah lupa ang taw..ang aku xtaw la..
Ok babe, salam~

✿THANX SUDI BACA.KOMENLA SEKALI✿

2
MAK JEMAH

Sekali Gua Teringat Daa~

Greeting Text
 Tengah termenung sesorang aku tetiba teringat satu peristiwa..peristiwa la sangat :p yang berlaku masa taon 2009..taon 2009 kola nerang (tempat aku tinggai) dilanda banjir terok..terok ka?? hmm terok kot..time tu aku nak STPM..Tapi time tuh xsampai minggu exam lagi..cuma minggu exam muet..muet kan exam lagi awal dari paper len..beberapa minggu lebih awai..

Malam tu ujan turun lebat xbenti2..aku dalam bilik memang dah gelisah dok pikiaq esok nak exam..camana nak buat kalau ujan xbenti jugak..camana aku nak p sekolah ? camana nak mek exam ? camana nak kena redah ayaq banjir lagi..eeyuckss ayaq taik lembu, ayaq longkang segala >,< gelii~ huhu dalam dok gelisah2 tu aku telena..err~ then aku tejaga balik pukul 2 pagi..aku tengok nfon aku ada berapa belas miscall ntah dengan msg bagai..haa ang taw2 ja la time ujan lebat ang kejut aku memang aku xterjaga la..lagipun penat study..HAHA kawan aku yang call..dy kejut aku dy cakap p tunggu kat balai polis nanti polis nak bawak p skolah..huh ?? pukul 1 pagi p skola..gila hapa..naik bot ka apabenda aku xtaw la..haha lawak ok kalau kena naik bot atas jalan..*yala jalan la kan? jalan yang diteggelamkan dgn ayaq* kalo pikiaq asa lawak lak..sampai skang aku dok tersengeh kalo teringat..keh3 n memang betoi la kawan2 aku tu kena nek bot..hoho-.- tapi depa dah p dah tinggai aku sesorang..Ya Allah aku macamana? xkan aku xboleh amek exam..aku call kawan aku dy cakap depa dah dalam perjalanan..time tu aku rasa nak teryak..tapi naseb kawan aku cakap nanti ada second round depa p ambek sebab ada ramai lagi bebudak sekola lain yang x p..sebab budak sekola lain pun ambek exam muet kat sekola aku~Dy suruh aku bersiap barang apa semua..

Aku pun terus lompat bangun dari katil..haha lompat tuh..kemas2 barang baju sekolah semua bubuh dalam beg..tetiba kawan aku yang sorang lagi call..wani nama dy..dy cakap "wey cepat trak polis tunggu depan kilang gula.." aku dengan sepantas kilat pakai ja baju yang aku tdoq malam tu pakai track pakai tudung cepat2 kejut abah aku suruh antaq..time tu pukul 3 pagi lebih :O ouhh aku xpenah rasa sesusah ni nak ambek exam~ -_-" Dah sampai kat depan kilang gula tu memang ada la trak polis, kawan aku wani ngan chah dah ada dah dalam trak 2..ok lepas tu kena ragaih naik atas trak tu..huh watdafish-..- malu kat abang polis..kah3


yang kiri tu wani :)


Yang paling kanan sekali tu chah..dy ni memang xsuka ambek gambaq..kalo orang amek gambaq dy mesti nak semunyi ja muka tu~ hehe
 
Dah lepas aku besalam dengan abah aku..trak tu pon bejalan la..ergh ayat apa ni ? :p memang bising gila la bila kat atas trak tu, trak tu plak macam dah nak roboh ja uzur ya amat..teloncat2 ok kami kat belakang..haha dalam dok layan pasaan sebab semua pakat ngantok tetiba wani kata "haa syahed..dy xp lagi..ang msg dy cepat.." aku pn msg la "wey bangun tunggu depan umah ang, nanti polis nak p amek.." dekat setengah jam aku tunggu dy xbalas..aku cal 2 kali haram xangkat..lena sungguh ang tidoq noh~ hahaha ok aku pun malas la nak kacau biaq kat ang..haha


ni syahed-..- laz sekali aku tanya dy ang mai sekola lagu mana..dy cakap "aku redah ayaq banjir..aku p tukaq baju kat umah kawan aku.." erggh sanggup ang redah ayaq kat buket sampah tu noh~~ >,,<


Masa trak tu bawak kami, aku xtaw la dy pusing p kot mana..memang gelap gila..lampu jalan apa pon xda..macam masok jalan kampung..sumpah kami xtaw polis tu bawak kami lalu kot mana..sat patah balik sat p kot nu p kot ni..patah balik tu bukan apa sebab memang xleh nak lalu jalan tu..kalau lalu jugak mau tenggelam kami..rasanya sampai dekat pukol 5 lebih kami atas trak tu..padahal kalo ikot jalan besa nak p skola aku tu xsampai 20 minit pun..ni sampai jadi 2jam..memang boring gila la..

Then bila dah lepas pada buket sampah tu trak tu memang xleh nak p la..masa tu dah dekat kampung belimbing..errr aku bagitau pun macam ampa taw..hahaha trak tu xboleh nak lalu sebab lekat ka apabenda ntah..polis tu suroh turun seberang ayaq tu..kalo lepas seberang ayaq tu nampak la jalan~ polis tu suroh ati2 la..kami turun plan2 dalam ayaq tu..aku ingat ayaq tu bawah pada lutut ja..tetengok, nahh!! sampai pinggang ayaq..dah la pepagi buta sejuk cek oii..tehuyong hayang mau dok redah ayaq tu dalam gelap..memang takot gila xyah cakap dah la tepi jalan tu hutan belantara, mau keluaq rimau ka rexnesourus ka x ka naya..tiga2 orang jalan xlepas tangan..hahaha lepas dah redah ayaq tu, polis tu suroh tunggu seberang jalan depa nak call polis kola nerang antaq kami p kat Terap Inn..Terap Inn tu macam tempat orang p kursus p kem camtu la..tunggu punya tunggu sampai dekat pukol 7 lebih polis KN haram xmai..whatthefu?? Ehh kami nak exam pukol 8 ni, ampa xkesian ka ??  dengan x mandi x iron baju sekola lagi mana nak sempat..haih memang geram gila time tu.. 
 
Lastly, abang botak mana ntah yang mai naik keta dy nak seberang jalan tu tapi dah tengok ayaq punya lagu tu macamana nak seberang lagi kan?? dy pelawa kami naik keta dy dy nak antaq kami p terap inn..basah keta ang abang botak oii..haha dy cakap xpa..bukan xleh kering~ amboi baek sungguh..hahaha tunggu polis kN tu macam tunggu tunggui kayu haram xmai ..sampai terap inn dekat pukul 7.30 dah..kami terus p bilik yang kawan2 aku mai terlebih awai dari kami tu..terus serbu..haha
           Time tu ada yang iron baju..ada yang mandy..yang paling bez aku, wani dengan Chah tiga2 orang aram xmandy -..-" wehh memang dah xsempat gila la time tu dah 7.40 lebih..gosok gigi cuci muka dah..baju sekola pun xsempat nak iron, tudung ja yang sempat iron..hahahha lepas tu terus depa antaq p sekola..tym exam jangan cakap la saket kepala sebab xtdoq ngn xmandy..
hahaha..
 
Camni la keadaan sekolah aku kalau banjir..ni memang betoi gambaq sekola aku..tengok nama sekola pn SMK Dato' Syed Ahmad kan ? and dalam dewan tu la aku ambek exam muet..Hehe~ Sumpah rindu semua tu..ok sampai sini ja aku nak cita letih dah dok taip..salam

✿THANX SUDI BACA.KOMENLA SEKALI✿

0
MAK JEMAH

Berkhatan :D

Greeting Text
Hehe seronoknya tengok bebudak berkhatan..Ehh tapi bukan aku tengok time depa tengah dikhatankan..hoih gila apa :D  Taw apa yang paling bez..hahah tengok muka depa ngan cara depa bejalan..haha sumpah nak tergelak..ouh xda perasaan belas kasihan langsung aku ni..ngee btw, comel la depa dengan muka plus gaya jalan camtu..hehe semua muka kering ja..xcakap apa, senyum dak cakap dak tengah menahan sakit agaknya xD hahaha Sebenaqnya anak buah aku yang berkhatan kemarin..depa yang berkhatan aku yang macam eksaited lebih..hehe =.= tengokla muka hero2 ni..haa lepas ni kena sembahyang cukup la no besaq dah..kena p jumaat xleh selang..hehe Depa berkhatan guna laser..hoh? bagaimanakah benda tu ..aku pon xtaw..haha


ni dy hero petama yang rela dy dikhatankan..hahah dy ni balik2 selamber ja muka orang len aku tengok muka sorang2 terseksa..haha dy yang 1st buat sbb antara semua dy yang tua darjah 4..tapi usha badan..hoho macam dah belasan taon..ni Aiman anak buah aku yang 1st..aku snap pic dy, dy nak tembak aku..kaih kaki ang baru ang taw erti ngilu di situ~hahaha =.="

 
 Yang comey ni Aidil..haha comey la sangat kan?? Dia anak buah kedua aku baru darjah 2..ni semua gambaq yang malam ni..gambaq malam depa berkhatan tu xamek pon kesian tengok muka sorang2 mintak simpati..hehe Dia ni penakot sebenaqnya..tapi alhamdulillah la xteryak.. Tadi papa dy nak bersih dy punya tu terjerit2 dy..haha :D sory gambaq xberapa nak clear juz guna camera hp abah aku..heee
Haha yang ni paling manja sekali suffian..teryak xbenti..saket sangat kot..Dia anak biras kakak aku..baru darjah 1..memang manja la dy sikit2 teryak..yang xleh blah ouh bila dah balik dari berkhatan dan2 nak terkencing..haha haih jenoh..aku dok pikiaq camana la nak kencin baru sangat kena potong tuh~ :D lepas dy kencing anak buah aku yang dua orang tu pon pakat2 mau kencing..haha lawak kot..Tapi kesian dy mama dy tinggai dy kat sini, mama dy balik SP..setel masalah pabenda ntah..
 Haha bederet~ suka aku tengok.. :D Haa lepas ni tayah risau la wahai anak buahku sekalian..benda yang orang laki dok takot selama ni dah ampa buat..tinggai  satu ja lagi benda yang laki takot nak buat yang akan ampa buat nanti..lafaz terima akad nikah depan orang ramai..haha sumpah cuak kan? xD tinggai yang tu ja ..
Ok sudah la..malam ni terpaksa tido dengan adek aku ja..mak abah aku tido umah kakak aku tolong jaga bebudak ni..hmmm :( bye~

✿THANX SUDI BACA.KOMENLA SEKALI✿

0
MAK JEMAH

Biar Puteh Mata, Jangan Kuning Gigi

Greeting Text
Hye readers :) Err selama 2 hari rumah aku senyap tanpa suara adek aku sbb dy kena p kem..Haha selalu kalau ada dia tayah cakap la rumah aku bising gila dengan mulut dy..Nama ja pompan perangai macam jantan-,- Tapi ari ni dy dah balik..owh sebelom tu meh nak tunjuk muka dy sikit..hee~
Nama : NurHidayaatul Farhana
Umur : 15 Tahun
Berat : 54kg Tinggi :156cm
Hobi : memekak, melalak..hahaha tengok ja ayu -.-
..............................................
Sebenaqnya cita ni pasal adek aku..Tadi lepas dy balik dari kem aku sembang2 dengan dy..sumpah aku gelak gila2 dengaq cita dy..hahaha
Dy ada cita kat aku ada sorang mamat neh, yang dy xkenal langsung..kononnya macam tersilap nom camtu la call dy..aku xtaw la depa cakap apa kan--" lepas dok bla2 dua orang depa laki tu cakap camni :
Laki : Awak jom jumpa..
Adek aku : Perlu ka ?
Laki : Ya la..saya nak tengok awak~
Adek aku : Tak mau la..mak saya marah.
Laki : Alaa..jom la sekali ja..sy cuma nk tengok awak..
Adek aku : Tak mau ...
Laki : Jom jgk..Plezzz
........................
Adek aku : Laa xpaham ka?? Aku kata xmau, xmau la yg dok pulun sangat awat??
TIBA2..
Laki : Awat hang ingat hang comey sangat ka xmau jumpa aku ?? Blah laa ! Padam nom aku lepas ni
Adek aku : Aku xkata pon aku comey.. Nak padam pasai pa aku bukan dok save nom ang pon..hahah
Laki : OK ! bye
-------------------------------
Reaksi aku yang dengaq ni :
LOL Wadefishh ?! Laki camtu..
ok..hahahahhahah pasai pa dengan laki tuh
Tu la len kali orang xmau jangan paksa..
Biaq xdapat jumpa, tapi tayah la nak memalukan diri sendiri..
Tu la orang cakap "Biaq puteh mata, jangan kuning gigi"
Hahah puteh mata xpa lagi, kunen gigi malu cek oi..haha
Ok sudah la mengarut~ Bye !

P/s: awak2..saya hepy dapat awk terima kasih.. Ngeee :p

✿THANX SUDI BACA.KOMENLA SEKALI✿

5
MAK JEMAH

Lonely I

Greeting Text


 Lonely I, lonely love you,
Lonely I, surrounded by nothing,
Lonely I, pieced and waiting,
Lonely I, cursed without you.
Lonely I, sit and think,
Lonely I, was before I met you,
Lonely I, hopeless still love you,
Lonely I, pain and nothing.
Lonely I, in the darkness,
Lonely I, with my tears,
Lonely I, sorrow and hate,
Lonely I, is this my fate?
 
:: I need somebody to talk to me, to get back my smile, my future, my freedom, my dream.. somebody who's stay besides me whenever i'm cry..somebody...can I? :'( 

✿THANX SUDI BACA.KOMENLA SEKALI✿

2
MAK JEMAH

Andai Aku Tulang Rusukmu Yang Hilang

Andai aku adalah tulang rusukmu yang telah hilang
Aku berharap
Jika nanti Allah mempertemukan kita
Kau akan selalu membimbingku
Agar aku menjadi wanita yang solehah
Yang nantinya akan menjadi bidadarimu di syurga
Kerana aku ingin kita akan disatukan di dunia dan akhirat
Andai kau ditakdirkan untuk menjadi ayah buat anakku
Jadilah ayah yang boleh mendidik anak kita
Agar mereka nanti menjadi anak kebanggaan buat kita di dunia dan akhirat
Iaitu anak yang soleh dan solehah
Yang dapat menjunjung tinggi Agama Allah
Andai engkau ditakdirkan untukku
Ku harap kau boleh menjadi imam buatku dan anakku
Kau boleh menjadi pemimpin yang baik dalam rumah tangga kita
Kau boleh mencintai aku apa adanya
Dan boleh mengurus kekuranganku dengan penuh kebijaksanaan
Dan andai aku salah
Tegurlah aku dengan kata-katamu yang penuh dengan kelembutan dan kebijaksanaan
Andai aku marah
Belailah rambutku dengan penuh kasih sayangmu
Agar marahku boleh berubah menjadi kelembutan
Andai aku lupa
Ingatkanlah aku dengan penuh kasih sayang
Agar nanti kau tetap menjadi suri tauladan bagiku dan anak kita
Kerana….
Aku hanya mengharapkan imam yang baik dalam rumah tanggaku
Yang  selalu dapat membawa aku ke jalan yang diredhaiNya
Jalan yang menuju syurgaNya bersama dirimu..

 assalamualaikum awk, awk taw? sy pemilik tulang rusuk awk :p walaupun saya xtaw siapa awk, nama awk, kat mana awk tinggal, awk kerja apa, umur awk, rupa awk, latar belakang awk, family awk dan kawan2 awk sesungguhnya sy sentiasa menanti awk dan berdoa agar dipertemukan dengan awk..Dalam masa yang terus berlalu saya terus menanti dengan sabar siapala awk kan? :) saya akan cuba memperbaiki diri agar menjadi suri yg terbaik buat awk.Sekalipun sy xpernah merasa jemu untuk terus menunggu awk..sy taw awk pon sedang cari sy kan? haha *perasan ja :P sy yakin awk pon sedang mempersiapkan diri untuk menjadi imam saya satu hari nanti.. satu hari nanti, andai awk terbaca, ketahuilah sy amat berbangga menjadi pemilik tulang rusuk awk kerana sy amat menyayangi awk seikhlas hati :)
"Kerana Allah melihat bahawa Adam kesepian. Saat Adam sedang lena tidur, Allah mengambil rusuk Adam dan menciptakan Hawa. Semua LELAKI akan mencari tulang rusuknya yang hilang dan saat mereka menemukan wanita yang telah tercipta untuknya, tiada lagi dia merasakan sakit di hatinya…"



✿THANX SUDI BACA.KOMENLA SEKALI✿

2
MAK JEMAH

Blog Aku di Remove?!

Assalamualaikum.. :) Hye readers.. Semalam tanpa disangka2 blog aku dah di remove oleh gugel..Haih aku ingat sapa punya keja la..Rupanya Mr.Google kan? Memula aku nk bukak blog aku dy tulis your blog has been remove..Aku macam..Owh..ok maybe line aku yang prob ni kot~ Aku watlek dulu..hehe Dan lagi dok godek2 FB kan..Aku torai sekali lagi bukak..sama jugak..aku dah mula rasa aura xsenang ati..hahah aku try log in gmail aku..Waterpark! awat sekali2 gmail xbuleh bukak..Dy cakap “Your Acc has been disable” Aku rasa macam nak hentuk2 kepala ni dah kat lappy..tehehe-.- aku try lagi, lagi dan lagi245671000x sama jugak..rasa macam nak keluaq ayaq mata..masih2 terbayang2 blog aku yg kaler pink di ruang mata..xkan aku xbuleh tengok dah lepas ni... T__T hee ayat xleh blah..
Kalau jadi kat ampa macam aku sumpah ampa pon gabra wey..aku terus p tanya geng  budak2 blogger kat FB..Malangnya depa pon xtaw..Depa cakap blog aku memang xleh nak buat pa dah kalau spam apabenda ntah..aku pon xtaw..Depa suroh report..Ergh mana aku reti >..< ingat aku pandai sangat bab blog2 ni..hehe Pastu aku ingat nak biaq camtu ja la blog aku dah aku pon bengap sekilo kan xtaw nak buat apa..dalam ati jangan cakap sedey woo..Xda FB xpa jangan xda blog..aku sayang gila blog aku..haha Pastu aku terpikiaq satu cara..aku search kat gugel cara nak dapat balik blog yang kena remove..Alhamdulillah..memang ada..tapi aku xikot tutorial tu pon..haha

Nak taw camana aku buat? Akaun gmail aku yang tengah sign in tu aku try sign out dulu..pastu aku sign in balik..dy suroh masokkan varification code apa ntah.Xsampai seminit..blog aku ada balik ! Yeay!! Rasa macam nak lompat2 ja..hehe :P syok gila.. Kalau ampa yang blog teremove tu try buat cam aku..Xyah nak gabra sangat taw..*eh2 dy yg gabra tuduh orang pulak....haha..k bye salam :)




✿THANX SUDI BACA.KOMENLA SEKALI✿

0
MAK JEMAH

Budak2 SPM WAJIB Baca

 

Gempak-Soalan bocor SPM 2011-
Subject:SPM 2011 - PAPER SEJARAH -
Malaysian History

Dilarang senyum atau ketawa semasa menjawab, kalau tidak anda akan digagalkan dari Ujian SPM.

1. Siapakah yang membuka Melaka?
a. Param
b. Parameswari
c. Paramugari Terlampau
d. Parameswara
e. Parang Kontot

2. Pada tahun 1771, seorang penjelajah Inggeris telah tiba di sebuah kawasan yang dikenali sebagai New Hebrides, siapakah dia?
a. Kapten Hook
b. Kapten Crook
c. Kapten Cook
d. Kapten Cool
e. Kapten Boleh

3. Siapakah yang pernah menjadi pemerintah Sarawak?
a. Brooke Shields
b. James Beruk
c. James Bond
d. Sapok Biki
e. James Brooke

4. Siapakah yang membuka Pulau Pinang?
a. Torch Light
b. Traffic Light
c. Francisca Peters
d. Light and Easy
e. Francis Light

5. Salah seorang pahlawan melayu terbilang?
a. Tuk Janggut
b. Tuk Misai
c. Tuk Sideburn
d. Tuk Misai A Galak
e. Tuk Bulu Hidung

6. Pahlawan Melayu di Pahang?
a. Mat Kilau
b. Mat Silau
c. M Daud Kilau
d. Mat Sentul
e. Mat Rempit

7. Siapakah Residen Inggeris di Negeri Perak yang dibunuh oleh Datuk
Maharajalela?
a. Jawa Jerongos
b. J.W.W Birch
c. Jay Jay
d. J.W.Marriot
e. Jawa Rangers

8. Negara manakah yang menjajah Tanah Melayu selepas Portugis?
a. Ayam Belanda
b. Bela Anda
c. Blender
d. Belanda
e. Blunder

9. Apakah antara hantaran yang diminta Puteri Gunung Ledang kepada Sultan Melaka?
a. 7 dulang hati nyamuk
b. 7 dulang tongkeng ayam
c. 7 dulang tahi hidung
d. 7 dulang tahi lalat
e. 7 dulang gigi arnab

10. Siapakah puteri Pahang yang mencintai Hang Tuah?
a. Tun Mahathir
b. Tan Tin Tun
c. Tun Tak Tahu Eja
d. Tun Teja
e. Arnold Susahanakeja

11. Siapakah puteri Negeri China yang berkahwin dengan Sultan Melaka?
a. Puteri Hang Li Po
b. Puteri Kepala ***** Hang!
c. Puteri Opah Hang!
d. Puteri Hang Go Poh
e. Puteri Hang Cing

12. Ikan apakah yang melanggar Singapura?
a. Ikan Bilis
b. Ikan Masin
c. Ikan Kembung Masak Asam
d. Ikan kekek mak iloi-iloi
e. Ikan Todak

13. Siapakah Ketua Kominis Malaya?
a. CIMB Bank
b. Chin Peng
c. Soh Chin Aun
d. Chim Pan Zee
e. Chin Chau

MAAF... ANDA GAGAL DISEBABKAN SENYUM SEMASA JAWAB...
Hahaha gelak guling2 kan :D jom la pakat meqenggah :p
meqenggah mean gelak xingat dunia..hahahha ada ka patut jawapan ikan apa yang melanggar singapura ikan kembung masak asam..hahah terbaekla sapa yang reka jawapan ni..hehe aku sampai skang dok renyeh sorang2 :D sumber aku copy kat FB. Ok bhai..


✿THANX SUDI BACA.KOMENLA SEKALI✿

0
MAK JEMAH

♥ YOU ♥

 
 
 Heee saja xda keja :D ni sebenaqnya lirik lagu kat blog aku..tajuk lagu ni "YOU" hehe bez kan lagu dy? aku suka gila..syahdu ja..haha dah banyak orang yang tanya aku pasal lagu ni kat shoutbox depa cakap bez:) hehe ok  tataw dah nak merepu merepek apa..bhai :)


✿THANX SUDI BACA.KOMENLA SEKALI✿

0
MAK JEMAH

Good Bye Lullaby

One day I will watch you walk away
as you wave goodbye
One day I’ll surrender you to her
the day you will leave me for her
One day I’ll watch her make you smile
and see her holding what used to be mine
One day you’ll share your dreams together
and you’ll belong to her forever
One day you’ll see me never
and I’ll be gone forever
One day I’ll realize that nothing makes sense anymore
for the one that I’m breathing for
One day will love someone else
and will leave me with goodbyes…

✿THANX SUDI BACA.KOMENLA SEKALI✿

0
MAK JEMAH

Bertaubatlah Sebelum Datangnya 3 Perkara

Dan sesiapa yang melakukan kejahatan atau menganiaya dirinya sendiri (dengan melakukan maksiat) kemudian dia memohon ampun kepada Allah, nescaya dia akan mendapati Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. (An-Nisaa: 110)


1. Bertaubatlah selagi nyawa dikandung badan dan belum sampai ke halkum.

Sabda Nabi s.a.w. lagi,"Bahawasanya ALLAH yang Maha Mulia lagi Maha Besar menerima ia akan taubat hamba selama belum sampai rohnya kepada halkumnya.” (Riwayat At-Tirmizi)

Taubat Firaun tidak diterima kerana nyawanya sudah sampai ke halkum pada masa itu, lalu Malaikat Jibril menyumbat mulutnya dengan pasir:

Dari Sa’id bin Jubeir dari Ibnu ‘Abbas radhiya’l-lahu ‘anhuma meriwayatkan: “dua orang Sahabat menghadap Rasulullah (menanyakan tentang Fir’aun). Sabda Nabi s.a.w: “Malaikat Jibril menyumbat mulut Fir’aun dengan pasir, khuatir kalau-kalau akan mengucapkan: la ‘ilaha illa’l-lah” (Shahih, HR. Turmudzi Hadis riwayat Abu Hurairah ra.:

2. Bertaubatlah sebelum matahari terbit dari sebelah barat.

“Siapa yang bertaubat sebelum terbit matahari dari arah barat, nescaya Allah terima taubatnya” [Hadith Riwayat Muslim]

Sesungguhnya Allah membentangkan tangan-Nya (rahmatnya) di malam hari untuk menerima taubat orang-orang yang bebuat dosa di siang hari, dan membentangkan tangan-Nya (rahmatnya) di siang hari untuk menerima taubat orang yang berbuat dosa di malam hari, sampai matahari terbit dari arah barat”. [Hadith Riwayat Muslim].

Rasulullah saw. bersabda: Hari Kiamat tidak akan terjadi sebelum matahari terbit dari barat..

3. Bertaubatlah sebelum Al-Quran dihilangkan.

Selagi Quran masih ada selagi itu diampunkan dosa kita. Pintu taubat masih terbuka selagi ayat-ayat quran yang dihafal belum dihilangkan dari dada orang Islam. Abdulllah bin Mas’ud berkata, “Sungguh, kelak Al-Quran akan dicabut dari dada kamu, dalam satu malam, dihilangkan dari hafalan semua orang, sehingga di bumi ini tidak tersisa lagi sedikitpun.” (HR. Thabrani)

Quran akan diangkat secara sekaligus ke langit di waktu malam dan bunyinya sewaktu peristiwa itu berlaku seperti bunyi deruan lebah. (Bunyi ayat-ayat diangkat itu seperti bunyi lebah) Pada masa itu mereka ini akan terasa seperti ‘ada benda’ yang pernah mereka baca tapi mereka tidak mampu membacanya lagi kerana semuanya sudah hilang dari ingatan. Lalu mereka bersyair sepertimana kebiasaan Arab Jahiliyyah dahulu. Jika semua ini berlaku, ini bermakna kiamat sudah tersangat dekat.

Cara melaksanakan solat sunat taubat :
Cara melaksanakan solat taubat ini sama dengan solat biasa, iaitu setelah berwuduk dengan sempurna, lalu berdiri di tempat yang suci, menghadap kiblat.
  • Waktu di lakukan – bila-bila masa merasa telah berbuat dosa (kecuali waktu makruh tahrim utk melakukan solat)*. Sebaik-baiknya 2/3 malam (pukul 2 pagi ke atas), semasa Qiyamullail
  • Lafaz niat: “Sahaja aku mengerjakan solat sunat taubat dua rakaat kerana Allah Ta’ala.” (Cukup di dalam hati, ada perbahasan ulama’ tentang lafaz niat dlm ibadah – sila rujuk kpd pakar feqah)
  • Rakaat pertama membaca (disunatkan membaca doa Iftitah) kemudian surah Al-Fatihah. Selepas itu mana2 ayat atau surah dalam al-Quran.
  • Rakaat kedua membaca surah Al-Fatihah. Selepas itu mana2 ayat atau surah dalam al-Quran.
  • Semasa sujud akhir rakaat kedua, ucapkanlah Doa Nabi Yunus sebanyak 40 kali (bersungguh-sungguh di dalam hati memohon keampunan dari Allah Ta’ala)
 Ertinya: “Tidak ada Tuhan selain Engkau. Maha Suci Engkau Ya Allah, sesungguhnya aku adalah termasuk orang-orang yang zalim.”
  •  Selepas salam, perbanyakkan istighfar seperti,
 Ertinya: "Ampunilah hamba Ya Allah. Tuhan yang Maha Agung. Tiada Tuhan yang lain melainkan hanya Engkau. Dialah Tuhan yang Maha Hidup lagi Maha Perkasa dan hamba bertaubat kepada Engkau ya Allah."
  • dan berdoa dengan Penghulu Istighfar,
     Ertinya: “Ya, Allah Engkaulah Tuhanku, Tidak ada Tuhan selain Engkau, Engkaulah yang menjadikan aku. Sedang aku adalah hamba-Mu dan aku di dalam genggaman-Mu dan di dalam perjanjian setia ( beriman dan taat ) kepada-Mu sekuat mampuku. Aku berlindung kepada-Mu dari kejahatan yang telah ku lakukan. Aku mengakui atas segala nikmat yang telah Engkau berikan kepada ku dan aku mengaku segala dosaku. Maka ampunilah aku. Sesungguhnya tidak ada yang dapat mengampuni segala dosa kecuali Engkau.”
    • Kemudian boleh juga berdoa mengikut luahan hati dan munajat masing-masing ke hadhrat Allah.
    Selamat mengerjakan..salam..



      ✿THANX SUDI BACA.KOMENLA SEKALI✿