.
0
MAK JEMAH

::Nobody Knows::



nobody knows its empty
this smile that I wear,
the real one is left in the past
because u have left me there..

nobody knows i'm crying
they won't even see my tears,
when they think that i'm laughing
I still wishing u were there..

nobody knows its painful
they think that i'm strong,
they say that this won't kill me
but I wonder if they were wrong..

nobody knows i'm praying
that u will change ur mind,
they think that I had let you go
when u left me behind..

nobody knows I miss you
they think I feel set free,
but I feel like i'm bound with my chains
trapped in the mystery..

nobody knows I need you
they say I can do it on my own,
but they don't know i'm crying
when i'm alone..

✿THANX SUDI BACA.KOMENLA SEKALI✿

0
MAK JEMAH

Indah Sebuah Kemaafan


Orang yg memiliki sifat belas kasihan amat dikasihi Allah
Oleh itu berilah belas kasihan kepada penduduk bumi
Maka akan dikasihi oleh mereka yang di langit-HR Ahmad

Assalamualaikum..
Akhirnya setelah berhempas pulas mengedit blog dgn penat lelah+peluh begelen2 bejaya gak aku membuat entry baru..seryes entry ni amat bosan sket n skema..sapa nak baca silakan sapa xmau dipersilakan close blog aku..hahaha agak kasar :p maafkan saya..heheh HAH! cakap pasal maaf kita suma penah kan lalui saat2 getir dalam kehidupan untuk memaafkan sesorang atas kesalahan dy yg sangat payah kita nak lupa..Tu suma bukan sebab pa..Ego ja n xmau maruah harga diri tercalar+dendam..heheh aku cakap camni sbb aku pon kategori 2 jgk..HAHA tapi setiap orang ada alasan sediri sbb pa dy xmau maafkan orang yg dah lukakan ati dy..Bukan senang nak lupa weyy..

Dan si pesalah..yang dah buat salah xreti2 pulak nak mintak maaf..Padahal orang yg terluka tu salu tunggu kata2 "maafkan saya" dari mulut AWAK! cer sedar cket..mereka yg golongan camni berpendapat dia xkisah jika ucapannya, kata2nya or perbuatannya melukakan ati orang lenn..dy salu anggap "Alaa susah pa nnti raya aku mintak maaf laa" untuk melangsaikan utang beliau..Tapi sedar x anda jika umo sesorang yg tersinggung 2 xpanjang..xsempat mintak maaf lagi dy dah p..xkan ampa nak korek kuboq dy peluk tulang rangka dy triak2 men kaki mintak maaf *HUH agak sentap cket disitu..aku geram manusia jeneh ni*

Sebenarnya jika dihayati permohonan serta memberi kemaafan sgt besar nilainya.Lebih bernilai dari permata, berlian, mutiara, emas, silver dan sebagainya..insan2 seperti ini juga akan sentiasa mulia disisi Allah..memohon maaf dan memaafkan dapat mengubah hidup sesorang, sesuatu hubungan dan perilaku sesorang.. (ahaha mcm motivater)




Sebaiknya kita berilah kemaafan sebelum mereka meminta maaf..Kalau yg jeneh liat nak mintak maaf tu tunggu sampai dunia kiamat pon kita xkan dengaq kata maaf dari dy..so lebih baik kita maafkan dy jaa..mmg agak sukar..tapi lakukan ikhlas krn Allah : ) xyah bedendam xyah nak emo.Yakinlah bahawa setiap kebaikan yg kita lakukan akan diberi ganjaran 10x ganda.



Memang diakui memberi sebuah kemaafan secara percuma kepada orang yg dah sakiti hati kita bukan mudah dan GILA!! (?_?)  Sebab tu kita kena salu belajar untuk memaafkan setiap kali kita disakiti : )
kalau kita xmaafkan apa yg kita dapat?? cuma sebuah dendam kan..bukan bley buat kita jadi kaya pon..Rasulullah S.A.W pernah berkata "Tangan yg di atas lebih mulia dari tangan yg di bawah" so juz say "im forgive you"
yakinlah kegembiraan akan menanti di hujung cerita : )




Bagaimana untuk belajar memaafkan? Belajarlah untuk berdoa dan redha..tanpa orang yg telah menyakiti ati kita, kita xkan jadi kuat ok..seterusnya renung gambar orang yg telah menyakiti ati kita dan senyum : ) walaupun 1st tym senyuman tuh sebenarnya palsu namun percayalah dgn senyuman mampu menjinakkan ati..Semakin lama kita akan berasa lucu jika teringat kisah lama..dan kita akan rasa kesian kat dy sebab dy xreti jaga ati orang mintak Allah berikan dy cahaya keinsafan dan perubahan dalam diri dy..Jangan pulak bawak gambaq dy p bagi tok bomoh siam dok renung2 dok bagi perasap, bagi perah asam limau..Hahaha xmau2 xbek taw sihir menyihir santau menyantau..maafkan dengan setulus ati anda : )

Rasulullah S.A.W b'sabda maksudnya:
'orang mukmin itu bukanlah seorang yg pedendam'


Dengan itu saya ingin meminta maaf kepada sesiapa yg pernah saya lukakan atinya dan saya maafkan segala kesalahan manusia2 yg telah berbuat tidak baek kepada saya : )
sekian~

✿THANX SUDI BACA.KOMENLA SEKALI✿

0
MAK JEMAH

Muhammad Hazimey Affzal





Haa sapa dy ni?? Anak aku ka? Haha yaa memang anak aku..anak buah..comey x..ahahah comey kan3 macam mak menakan dy..haha ambikk perasan sangat! dy laa baby kesayangan keluarga kami sebab dy sorang ja baby yg len suma dah besor2..kira suma orang syg dy laa terlebih kasih sayang lak dak ni.. nama dy seperti yg tertera kat tajok tu lah..tapi aku pnggl jimi ja..(macam omputeh x) ahahah mak dy pnggl affzal..dy anak kak aku yg sulong..ni pict time dy kecik lagi ni..time buleh nerap buleh merangkak..tapi lani dah besaq setaon 2bulan kot..dah boleh jalan..gigi pon dah ada..cakap pon dah reti..ahaha[bohong kuat] yang paling bez dy reti menari..ahahha pantang dengaq bunyi muzik b'goyang abeh badan..menari ala zaman 60an gitu..menari setempat..kakakka geram aku..tapi kalau buat perangai mau taw laa..macam nak hawin kot tas pokok getah nu ja.. ibu yg kejam aku ni :D mana ada aku baek aku siap pujok dukung2 lambung2 dy lagi tapi haram xbekesan.. xda sapa bley pujok melenkan mama dy.. kalu nek moto nom1..pantang xleh dok kat moto celapak dok lagi teriak nak naek laa..kena laa bwk dy p ronda..hahaha kalu xda dy sunyi ow rumah ni..ni sbb xda dy lani aku tules cita pasai dy..rindu tahap kuda belang dah..dy balik SP.. :( umah opah dy kat sana..tapi esok dy balik sini balik..heheheh buat terok buleh..debab kan dy..ahaha xtaw mak dy dok makan pa tym mengandung dulu..kluaq2 besaq dah..ahahah [jahat :p] abang dy kecik jaa..ni pict dy tym baru beranak..sebulan dua camtu kot tym ni...





haha ni laa perbezaan dy dulu ngan lani..
ceh macam iklan ubat kurus dr rozmy plak..wakakak:D
Haa tembam kan dy..hahah tapi lani dy dah makin slim cket..*tengok gambaq dy kat atas beza kan..hahaha* jelez aku ngan dy..aku ja xslim2..ahahah dy pemalas nak makan..orang suap bukan nak bukak mulot..ada skali tuh punya nak pujok dy makan kena bawak nek moto keliling depan umah pastuh stop sat suap dy makan pastuh round depan umah lagi pastuh suap nasi pulak pastuh round lagi suap pulak round suap round suap ada la dekat 1278, 000 juta kali..ahahah [bohong jaa..] dah macam owg gila..sengal jaa dak ni..makanan kegemaran dy keropok, coklet, ngn aih kiub..kalu nampak yg tuh xpayah paksa makan pon xpa dy boh dalam mulot sdiri..Haa dah laa kot cita sai dy..aku ngantok dah..heheh babye..gud nite :)

✿THANX SUDI BACA.KOMENLA SEKALI✿

0
MAK JEMAH

.:Sepi:.

Menyusuri jalan yang berliku..
Gemersik unggas xsemerdu dipendengaran..
Saat menatap langit yang pekat sebentar lagi dijemput fajar..
Pandangan menjadi kabur kutahan air mata ini dari gugur..
Menikmati sepi dan menikam hatiku sendiri dengan pilu..
Rasanya tak ada tempat untuk aku kembali atau sedikit bersandar, 
mengadu rasa serta mendengarku bercerita...
Semua masih kuhadapi sendiri..Aku rapuh, lemah dan kalah..
Cuma satu kepercayaanku...
Hamparkan seluruh masa untuk yang maha Esa...
Pasti Dia temukan aku pemilik yang terbaik..
Bukan hidup namanya jika xpernah diuji..
Jika dibandingkan ujianNya untukku bukanlah seberapa...
Namun hatiku masih belajar untuk menerima...
Sekeras apa pun riak diwajahku disebaliknya sedang mengalir air mata..
Untuk sekali dua aku menyalahkan takdir...
Maafkan aku Tuhan aku cuma manusia biasa..
Sungguh aku bukan insan yang kuat untuk bertahan..
Moga satu saat sepi ini akan berakhir...
Nanti kita akan tahu betapa bijaknya hidup..
Sepahit apapun ini pelajaran yang sangat bererti..
Tabahkan diriku~

Ya Allah, ajarkan aku erti redha agar kuterima semua ini dengan hati terbuka.. :( -Hani-

✿THANX SUDI BACA.KOMENLA SEKALI✿