.
0
MAK JEMAH

Biar Puteh Mata, Jangan Kuning Gigi

Greeting Text
Hye readers :) Err selama 2 hari rumah aku senyap tanpa suara adek aku sbb dy kena p kem..Haha selalu kalau ada dia tayah cakap la rumah aku bising gila dengan mulut dy..Nama ja pompan perangai macam jantan-,- Tapi ari ni dy dah balik..owh sebelom tu meh nak tunjuk muka dy sikit..hee~
Nama : NurHidayaatul Farhana
Umur : 15 Tahun
Berat : 54kg Tinggi :156cm
Hobi : memekak, melalak..hahaha tengok ja ayu -.-
..............................................
Sebenaqnya cita ni pasal adek aku..Tadi lepas dy balik dari kem aku sembang2 dengan dy..sumpah aku gelak gila2 dengaq cita dy..hahaha
Dy ada cita kat aku ada sorang mamat neh, yang dy xkenal langsung..kononnya macam tersilap nom camtu la call dy..aku xtaw la depa cakap apa kan--" lepas dok bla2 dua orang depa laki tu cakap camni :
Laki : Awak jom jumpa..
Adek aku : Perlu ka ?
Laki : Ya la..saya nak tengok awak~
Adek aku : Tak mau la..mak saya marah.
Laki : Alaa..jom la sekali ja..sy cuma nk tengok awak..
Adek aku : Tak mau ...
Laki : Jom jgk..Plezzz
........................
Adek aku : Laa xpaham ka?? Aku kata xmau, xmau la yg dok pulun sangat awat??
TIBA2..
Laki : Awat hang ingat hang comey sangat ka xmau jumpa aku ?? Blah laa ! Padam nom aku lepas ni
Adek aku : Aku xkata pon aku comey.. Nak padam pasai pa aku bukan dok save nom ang pon..hahah
Laki : OK ! bye
-------------------------------
Reaksi aku yang dengaq ni :
LOL Wadefishh ?! Laki camtu..
ok..hahahahhahah pasai pa dengan laki tuh
Tu la len kali orang xmau jangan paksa..
Biaq xdapat jumpa, tapi tayah la nak memalukan diri sendiri..
Tu la orang cakap "Biaq puteh mata, jangan kuning gigi"
Hahah puteh mata xpa lagi, kunen gigi malu cek oi..haha
Ok sudah la mengarut~ Bye !

P/s: awak2..saya hepy dapat awk terima kasih.. Ngeee :p

✿THANX SUDI BACA.KOMENLA SEKALI✿

5
MAK JEMAH

Lonely I

Greeting Text


 Lonely I, lonely love you,
Lonely I, surrounded by nothing,
Lonely I, pieced and waiting,
Lonely I, cursed without you.
Lonely I, sit and think,
Lonely I, was before I met you,
Lonely I, hopeless still love you,
Lonely I, pain and nothing.
Lonely I, in the darkness,
Lonely I, with my tears,
Lonely I, sorrow and hate,
Lonely I, is this my fate?
 
:: I need somebody to talk to me, to get back my smile, my future, my freedom, my dream.. somebody who's stay besides me whenever i'm cry..somebody...can I? :'( 

✿THANX SUDI BACA.KOMENLA SEKALI✿

2
MAK JEMAH

Andai Aku Tulang Rusukmu Yang Hilang

Andai aku adalah tulang rusukmu yang telah hilang
Aku berharap
Jika nanti Allah mempertemukan kita
Kau akan selalu membimbingku
Agar aku menjadi wanita yang solehah
Yang nantinya akan menjadi bidadarimu di syurga
Kerana aku ingin kita akan disatukan di dunia dan akhirat
Andai kau ditakdirkan untuk menjadi ayah buat anakku
Jadilah ayah yang boleh mendidik anak kita
Agar mereka nanti menjadi anak kebanggaan buat kita di dunia dan akhirat
Iaitu anak yang soleh dan solehah
Yang dapat menjunjung tinggi Agama Allah
Andai engkau ditakdirkan untukku
Ku harap kau boleh menjadi imam buatku dan anakku
Kau boleh menjadi pemimpin yang baik dalam rumah tangga kita
Kau boleh mencintai aku apa adanya
Dan boleh mengurus kekuranganku dengan penuh kebijaksanaan
Dan andai aku salah
Tegurlah aku dengan kata-katamu yang penuh dengan kelembutan dan kebijaksanaan
Andai aku marah
Belailah rambutku dengan penuh kasih sayangmu
Agar marahku boleh berubah menjadi kelembutan
Andai aku lupa
Ingatkanlah aku dengan penuh kasih sayang
Agar nanti kau tetap menjadi suri tauladan bagiku dan anak kita
Kerana….
Aku hanya mengharapkan imam yang baik dalam rumah tanggaku
Yang  selalu dapat membawa aku ke jalan yang diredhaiNya
Jalan yang menuju syurgaNya bersama dirimu..

 assalamualaikum awk, awk taw? sy pemilik tulang rusuk awk :p walaupun saya xtaw siapa awk, nama awk, kat mana awk tinggal, awk kerja apa, umur awk, rupa awk, latar belakang awk, family awk dan kawan2 awk sesungguhnya sy sentiasa menanti awk dan berdoa agar dipertemukan dengan awk..Dalam masa yang terus berlalu saya terus menanti dengan sabar siapala awk kan? :) saya akan cuba memperbaiki diri agar menjadi suri yg terbaik buat awk.Sekalipun sy xpernah merasa jemu untuk terus menunggu awk..sy taw awk pon sedang cari sy kan? haha *perasan ja :P sy yakin awk pon sedang mempersiapkan diri untuk menjadi imam saya satu hari nanti.. satu hari nanti, andai awk terbaca, ketahuilah sy amat berbangga menjadi pemilik tulang rusuk awk kerana sy amat menyayangi awk seikhlas hati :)
"Kerana Allah melihat bahawa Adam kesepian. Saat Adam sedang lena tidur, Allah mengambil rusuk Adam dan menciptakan Hawa. Semua LELAKI akan mencari tulang rusuknya yang hilang dan saat mereka menemukan wanita yang telah tercipta untuknya, tiada lagi dia merasakan sakit di hatinya…"



✿THANX SUDI BACA.KOMENLA SEKALI✿

2
MAK JEMAH

Blog Aku di Remove?!

Assalamualaikum.. :) Hye readers.. Semalam tanpa disangka2 blog aku dah di remove oleh gugel..Haih aku ingat sapa punya keja la..Rupanya Mr.Google kan? Memula aku nk bukak blog aku dy tulis your blog has been remove..Aku macam..Owh..ok maybe line aku yang prob ni kot~ Aku watlek dulu..hehe Dan lagi dok godek2 FB kan..Aku torai sekali lagi bukak..sama jugak..aku dah mula rasa aura xsenang ati..hahah aku try log in gmail aku..Waterpark! awat sekali2 gmail xbuleh bukak..Dy cakap “Your Acc has been disable” Aku rasa macam nak hentuk2 kepala ni dah kat lappy..tehehe-.- aku try lagi, lagi dan lagi245671000x sama jugak..rasa macam nak keluaq ayaq mata..masih2 terbayang2 blog aku yg kaler pink di ruang mata..xkan aku xbuleh tengok dah lepas ni... T__T hee ayat xleh blah..
Kalau jadi kat ampa macam aku sumpah ampa pon gabra wey..aku terus p tanya geng  budak2 blogger kat FB..Malangnya depa pon xtaw..Depa cakap blog aku memang xleh nak buat pa dah kalau spam apabenda ntah..aku pon xtaw..Depa suroh report..Ergh mana aku reti >..< ingat aku pandai sangat bab blog2 ni..hehe Pastu aku ingat nak biaq camtu ja la blog aku dah aku pon bengap sekilo kan xtaw nak buat apa..dalam ati jangan cakap sedey woo..Xda FB xpa jangan xda blog..aku sayang gila blog aku..haha Pastu aku terpikiaq satu cara..aku search kat gugel cara nak dapat balik blog yang kena remove..Alhamdulillah..memang ada..tapi aku xikot tutorial tu pon..haha

Nak taw camana aku buat? Akaun gmail aku yang tengah sign in tu aku try sign out dulu..pastu aku sign in balik..dy suroh masokkan varification code apa ntah.Xsampai seminit..blog aku ada balik ! Yeay!! Rasa macam nak lompat2 ja..hehe :P syok gila.. Kalau ampa yang blog teremove tu try buat cam aku..Xyah nak gabra sangat taw..*eh2 dy yg gabra tuduh orang pulak....haha..k bye salam :)




✿THANX SUDI BACA.KOMENLA SEKALI✿

0
MAK JEMAH

Budak2 SPM WAJIB Baca

 

Gempak-Soalan bocor SPM 2011-
Subject:SPM 2011 - PAPER SEJARAH -
Malaysian History

Dilarang senyum atau ketawa semasa menjawab, kalau tidak anda akan digagalkan dari Ujian SPM.

1. Siapakah yang membuka Melaka?
a. Param
b. Parameswari
c. Paramugari Terlampau
d. Parameswara
e. Parang Kontot

2. Pada tahun 1771, seorang penjelajah Inggeris telah tiba di sebuah kawasan yang dikenali sebagai New Hebrides, siapakah dia?
a. Kapten Hook
b. Kapten Crook
c. Kapten Cook
d. Kapten Cool
e. Kapten Boleh

3. Siapakah yang pernah menjadi pemerintah Sarawak?
a. Brooke Shields
b. James Beruk
c. James Bond
d. Sapok Biki
e. James Brooke

4. Siapakah yang membuka Pulau Pinang?
a. Torch Light
b. Traffic Light
c. Francisca Peters
d. Light and Easy
e. Francis Light

5. Salah seorang pahlawan melayu terbilang?
a. Tuk Janggut
b. Tuk Misai
c. Tuk Sideburn
d. Tuk Misai A Galak
e. Tuk Bulu Hidung

6. Pahlawan Melayu di Pahang?
a. Mat Kilau
b. Mat Silau
c. M Daud Kilau
d. Mat Sentul
e. Mat Rempit

7. Siapakah Residen Inggeris di Negeri Perak yang dibunuh oleh Datuk
Maharajalela?
a. Jawa Jerongos
b. J.W.W Birch
c. Jay Jay
d. J.W.Marriot
e. Jawa Rangers

8. Negara manakah yang menjajah Tanah Melayu selepas Portugis?
a. Ayam Belanda
b. Bela Anda
c. Blender
d. Belanda
e. Blunder

9. Apakah antara hantaran yang diminta Puteri Gunung Ledang kepada Sultan Melaka?
a. 7 dulang hati nyamuk
b. 7 dulang tongkeng ayam
c. 7 dulang tahi hidung
d. 7 dulang tahi lalat
e. 7 dulang gigi arnab

10. Siapakah puteri Pahang yang mencintai Hang Tuah?
a. Tun Mahathir
b. Tan Tin Tun
c. Tun Tak Tahu Eja
d. Tun Teja
e. Arnold Susahanakeja

11. Siapakah puteri Negeri China yang berkahwin dengan Sultan Melaka?
a. Puteri Hang Li Po
b. Puteri Kepala ***** Hang!
c. Puteri Opah Hang!
d. Puteri Hang Go Poh
e. Puteri Hang Cing

12. Ikan apakah yang melanggar Singapura?
a. Ikan Bilis
b. Ikan Masin
c. Ikan Kembung Masak Asam
d. Ikan kekek mak iloi-iloi
e. Ikan Todak

13. Siapakah Ketua Kominis Malaya?
a. CIMB Bank
b. Chin Peng
c. Soh Chin Aun
d. Chim Pan Zee
e. Chin Chau

MAAF... ANDA GAGAL DISEBABKAN SENYUM SEMASA JAWAB...
Hahaha gelak guling2 kan :D jom la pakat meqenggah :p
meqenggah mean gelak xingat dunia..hahahha ada ka patut jawapan ikan apa yang melanggar singapura ikan kembung masak asam..hahah terbaekla sapa yang reka jawapan ni..hehe aku sampai skang dok renyeh sorang2 :D sumber aku copy kat FB. Ok bhai..


✿THANX SUDI BACA.KOMENLA SEKALI✿

0
MAK JEMAH

♥ YOU ♥

 
 
 Heee saja xda keja :D ni sebenaqnya lirik lagu kat blog aku..tajuk lagu ni "YOU" hehe bez kan lagu dy? aku suka gila..syahdu ja..haha dah banyak orang yang tanya aku pasal lagu ni kat shoutbox depa cakap bez:) hehe ok  tataw dah nak merepu merepek apa..bhai :)


✿THANX SUDI BACA.KOMENLA SEKALI✿

0
MAK JEMAH

Good Bye Lullaby

One day I will watch you walk away
as you wave goodbye
One day I’ll surrender you to her
the day you will leave me for her
One day I’ll watch her make you smile
and see her holding what used to be mine
One day you’ll share your dreams together
and you’ll belong to her forever
One day you’ll see me never
and I’ll be gone forever
One day I’ll realize that nothing makes sense anymore
for the one that I’m breathing for
One day will love someone else
and will leave me with goodbyes…

✿THANX SUDI BACA.KOMENLA SEKALI✿

0
MAK JEMAH

Bertaubatlah Sebelum Datangnya 3 Perkara

Dan sesiapa yang melakukan kejahatan atau menganiaya dirinya sendiri (dengan melakukan maksiat) kemudian dia memohon ampun kepada Allah, nescaya dia akan mendapati Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. (An-Nisaa: 110)


1. Bertaubatlah selagi nyawa dikandung badan dan belum sampai ke halkum.

Sabda Nabi s.a.w. lagi,"Bahawasanya ALLAH yang Maha Mulia lagi Maha Besar menerima ia akan taubat hamba selama belum sampai rohnya kepada halkumnya.” (Riwayat At-Tirmizi)

Taubat Firaun tidak diterima kerana nyawanya sudah sampai ke halkum pada masa itu, lalu Malaikat Jibril menyumbat mulutnya dengan pasir:

Dari Sa’id bin Jubeir dari Ibnu ‘Abbas radhiya’l-lahu ‘anhuma meriwayatkan: “dua orang Sahabat menghadap Rasulullah (menanyakan tentang Fir’aun). Sabda Nabi s.a.w: “Malaikat Jibril menyumbat mulut Fir’aun dengan pasir, khuatir kalau-kalau akan mengucapkan: la ‘ilaha illa’l-lah” (Shahih, HR. Turmudzi Hadis riwayat Abu Hurairah ra.:

2. Bertaubatlah sebelum matahari terbit dari sebelah barat.

“Siapa yang bertaubat sebelum terbit matahari dari arah barat, nescaya Allah terima taubatnya” [Hadith Riwayat Muslim]

Sesungguhnya Allah membentangkan tangan-Nya (rahmatnya) di malam hari untuk menerima taubat orang-orang yang bebuat dosa di siang hari, dan membentangkan tangan-Nya (rahmatnya) di siang hari untuk menerima taubat orang yang berbuat dosa di malam hari, sampai matahari terbit dari arah barat”. [Hadith Riwayat Muslim].

Rasulullah saw. bersabda: Hari Kiamat tidak akan terjadi sebelum matahari terbit dari barat..

3. Bertaubatlah sebelum Al-Quran dihilangkan.

Selagi Quran masih ada selagi itu diampunkan dosa kita. Pintu taubat masih terbuka selagi ayat-ayat quran yang dihafal belum dihilangkan dari dada orang Islam. Abdulllah bin Mas’ud berkata, “Sungguh, kelak Al-Quran akan dicabut dari dada kamu, dalam satu malam, dihilangkan dari hafalan semua orang, sehingga di bumi ini tidak tersisa lagi sedikitpun.” (HR. Thabrani)

Quran akan diangkat secara sekaligus ke langit di waktu malam dan bunyinya sewaktu peristiwa itu berlaku seperti bunyi deruan lebah. (Bunyi ayat-ayat diangkat itu seperti bunyi lebah) Pada masa itu mereka ini akan terasa seperti ‘ada benda’ yang pernah mereka baca tapi mereka tidak mampu membacanya lagi kerana semuanya sudah hilang dari ingatan. Lalu mereka bersyair sepertimana kebiasaan Arab Jahiliyyah dahulu. Jika semua ini berlaku, ini bermakna kiamat sudah tersangat dekat.

Cara melaksanakan solat sunat taubat :
Cara melaksanakan solat taubat ini sama dengan solat biasa, iaitu setelah berwuduk dengan sempurna, lalu berdiri di tempat yang suci, menghadap kiblat.
  • Waktu di lakukan – bila-bila masa merasa telah berbuat dosa (kecuali waktu makruh tahrim utk melakukan solat)*. Sebaik-baiknya 2/3 malam (pukul 2 pagi ke atas), semasa Qiyamullail
  • Lafaz niat: “Sahaja aku mengerjakan solat sunat taubat dua rakaat kerana Allah Ta’ala.” (Cukup di dalam hati, ada perbahasan ulama’ tentang lafaz niat dlm ibadah – sila rujuk kpd pakar feqah)
  • Rakaat pertama membaca (disunatkan membaca doa Iftitah) kemudian surah Al-Fatihah. Selepas itu mana2 ayat atau surah dalam al-Quran.
  • Rakaat kedua membaca surah Al-Fatihah. Selepas itu mana2 ayat atau surah dalam al-Quran.
  • Semasa sujud akhir rakaat kedua, ucapkanlah Doa Nabi Yunus sebanyak 40 kali (bersungguh-sungguh di dalam hati memohon keampunan dari Allah Ta’ala)
 Ertinya: “Tidak ada Tuhan selain Engkau. Maha Suci Engkau Ya Allah, sesungguhnya aku adalah termasuk orang-orang yang zalim.”
  •  Selepas salam, perbanyakkan istighfar seperti,
 Ertinya: "Ampunilah hamba Ya Allah. Tuhan yang Maha Agung. Tiada Tuhan yang lain melainkan hanya Engkau. Dialah Tuhan yang Maha Hidup lagi Maha Perkasa dan hamba bertaubat kepada Engkau ya Allah."
  • dan berdoa dengan Penghulu Istighfar,
     Ertinya: “Ya, Allah Engkaulah Tuhanku, Tidak ada Tuhan selain Engkau, Engkaulah yang menjadikan aku. Sedang aku adalah hamba-Mu dan aku di dalam genggaman-Mu dan di dalam perjanjian setia ( beriman dan taat ) kepada-Mu sekuat mampuku. Aku berlindung kepada-Mu dari kejahatan yang telah ku lakukan. Aku mengakui atas segala nikmat yang telah Engkau berikan kepada ku dan aku mengaku segala dosaku. Maka ampunilah aku. Sesungguhnya tidak ada yang dapat mengampuni segala dosa kecuali Engkau.”
    • Kemudian boleh juga berdoa mengikut luahan hati dan munajat masing-masing ke hadhrat Allah.
    Selamat mengerjakan..salam..



      ✿THANX SUDI BACA.KOMENLA SEKALI✿