.
4
MAK JEMAH

Aku Terima Nikahnya. . .

Greeting Text
 Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang..
Hye reader(s) lamanya tak update belog. Hah~ awat aku selalu ulang ayat "lamanya tak update belog" sejak menjak entry kebelakangan ni.. haha memang hakikatnya aku selalu biaq belog aku lama-lama lani..dah berlumut baru mai nak tonyoh keyboard ni..hehe~1st of all...tengok tajuk tengok tajuk..aicehh..haha

Musim-musim cuti sekolah ni kan kenduri kawen bersusun-susun.. sibuk la g rewang sambil bawak pisau tak dan nak update..bhahaha~ okay muhong macam paria kenduri pong aku tak p.. :3 memang ada niat dalam hati nak p jugak kenduri satu dua buah rumah nanti, tapi lani tak dan lagi tak dan..niat nak p kenduri kawen dah ada tapi niat dalam hati nak kawen tu lagi kuat..kahkah~
Amboi makcik-makcik sekalian potong bawang bejemaah naa..
Ekceli member aku sendiri ada dah yang kawen..kalau yang dah bertunang tak yah kira la memang belambak dah..selalunya orang kalau kawen dalam usia muda macam aku ni, muda ka?? *mata ke ataih tangan korek hidong* haha orang mesti cakap gatai merela nak kawen awai-awai..seryes tak paham -..- apa yang gatainya kawen awai?? kawen tu dapat pahala ok.. mendirikan masjid menambah bilangan umat Nabi Muhammad.. cewah..kihkih >..< Yang hampa dok kapel tu tak gatai pulak kan? haha termasuk aku laa..jerrr~ diri sendiri terkena :p

Bagi yang dah berkemampuan tu kan, walaupun muda kawen ja la cepat-cepat daripada dok taruh biaq lama-lama nanti terjadi benda maksiat..Yang tu lagi gatai merela..kalau dah kawen tersentuh sikit pong dapat pahala~ ngeeee..suka x? suka x? haha bertentang mata pon dah dapat pahala..alahaiii~~indahnyaa..hehe :)

Dan kebanyakan orang yang dah mampu tapi kadang-kadang tamaw kawen lagi tu sebenaqnya tak bersedia nak pikul tanggungjawab..jaga rumahtangga, jaga suami, jaga makan minum pakai, imamkan bini, tanggung dosa anak beranak..rasa aku laa..kalau dah kawen tak reti masak jangan la risau mak mentua ada nanti dia ajaq laa..haha yang laki pulak belajaq-belajaq la imamkan bini..tak ka sweet pasangan camtu.. lama-lama cekap laa..bini pulak kalaw dah kawen yang tak bertudung tu tutup la aurat dengan lebih sempurna.. sayang kat laki awak tak? sayang kan.. so, jangan la nak tayang sana sini sangat..kesian laki awak nanti dia yang kena tanggung semua..awak nak tengok ka laki awak direjam-rejam dalam api neraka sebab salah awak..kalau sayang mesti tamaw kan? :)
" Ya Allah..permudahkanlah jodoh kami..kurniakan kami suami yang beriman dan berakhlak mulia..Yang menerima kami serta keluarga kami seadanya..Yang sentiasa melindungi kami, memberi nafkah zahir dan batin kami..Berikan kami kekuatan dan kesabaran dalam menjadi isteri yang soleha dan baik padanya..kurniakan kami zuriat serta keturunan yang soleh serta soleha yang taat pada perintahMu dan rasul kami..Berkatilah perjalanan hidup kami berumahtangga..limpahkan rahmatMu kepada kami..kekalkan cinta dan kasih sayang kami hingga ke syurgaMu..Amin~"

Assalamualaikum..

✿THANX SUDI BACA.KOMENLA SEKALI✿

6
MAK JEMAH

Hari Malu Sedunia :(

Greeting Text
Flashback aku untuk tujuh taon lepas..Time tu aku masih dalam tingkatan empat..Setelah melangkah turun dari bas sekolah pakcik yang baik hati aku dan Kak Ros menapak masok dalam pagaq Sek.men.keb Dato' Syed Ahmad. Semangat yang berkobar-kobar pagi tu sebab bawak beg baru..Err --' Beg aku ngan Kak Ros sama taw, besa laa dah nama kawan rapat p beli pon sekali maw tak sama..haha
*Lebih kurang macam ni la warna beg aku ngan Kak Ros. Beg yang sama warna ja lain..hehe~

Kesyahduan pagi tu tiba-tiba diragut oleh satu bunyi..
"TING! TING! TING!"
Bunyi alarm macam kat airport buat announcement waktu berlepas. Aku ingat pakcik bas tu dah terlepas sampai airport Kepala Batas.
"Semua murid diminta bersedia untuk menyanyikan lagu Negaraku dan bacaan doa"
 Sora pengawas mana ntah.
Barula aku tersedaq memang betol kat sekolah aku.

Lepas berdiri tegak berjemaah mendendangkan lagu Negaraku dan bacaan doa aku ngan Kak Ros bergegas melangkah ke kelas blok tiga tingkat depan tapak perhimpunan lama..Ramai betol orang lewat-lewat ni. Memang hobi semua orang kot mai sekolah lewat. Nak jalan ja eh kawan ni melintas, nak bukak langkah makcik cleaner tolak troli sampah halang, nak langkah longkang, cikgu serondoi pungkoq..Ehh =..= wathehekk laa! Tak sabaq-sabaq..Ikut turn laa langkah longkang..Grr!

Hari tu hari selasa tak silap aku, macamana aku buleh ingat ? Adala satu peristiwa tu yang aku malas nak terangkan kat sini. Buat menyemak pulak.. hehe buku hari tu Allah aii banyak gila..rasa macam nak tercabut bahu aku dah la beg sandang sebelah. Kak Ros jalan kedepan sikit dari aku, taw la buku dia tak banyak..Sebenaqnya dia kelas lain. Dalam hati aku tiba-tiba rasa tak sedap. Awat pulak dah ni ? Aku teruskan perjalanan tanpa menghiraukan orang sekeliling, depan, belakang mahupun tengah.. Tiba-tiba, aku rasa bahu aku ringan.. Kenapakah ini? kenapakah?

"KEDEBUK!!"

Beg aku terjelepok kat jalan mini tar depan kantin.. Kak Ros dah makin jaoh tinggalkan aku..Dia tak perasan agaknya.Taw-taw ja la orang kalau kat kantin camana..ramai gila..Ermmm...malu titew.. :'(
 Time tu muncul la sora-sora sumbang dari zOo.. Takpa aku tak salahkan depa, aku sendiri yang buat lawak..sobss T..T

Rasa macam batu besaq hempap kepala aku, kalau la time tu makcik cleaner tolak troli sampah lalu depan aku dah lama aku lompat masok dalam tong sampah dok diam-diam. Wa rela busuk dari malu.. muahahaha! Aku harap jugak time tu aku dihalimunan kan ataupun time tu semua orang pakat-pakat hilang ingatan. Aku tengok ramai yang pandang-pandang, apa pandang-pandang mai la pegang-pegang kalau berani.. hoho Lol.
Tiba-tiba..dari jauh samar-samar seorang lelaki kacak menuju ke arah aku dengan gaya jalan tak ubah macam model iklan ubat nyamok.. ngee~ Terus dia capai beg aku dan dengan sora buleh tahan garau.. ehh--'
"Awak, ni beg awak.." 
Aku terus terkesima. Angin dari kipas kantin tiba-tiba berpusing ligat menambahkan suasana romantik pagi tersebut. Hampir-hampir tertanggal tudung aku lalu dibetolkan si jejaka kacak lagi bergaya..
Aauummm!!

"SEMUA MURID DIMINTA KE DEWAN UNTUK PERHIMPUNAN! "
Sekali lagi announcement.. ciss!

Rupanya semua yang terjadi tadi angan-anganku belaka. Aku tengok beg aku still kat tempat tadi tak berubah-ubah..Orang makin ramai berpusu-pusu menuju ke dewan terus aku ambek dan angkat beg aku dengan muka slamber letak ataih meja kantin..bhaha~ apala malang sangat naseb..hmm...act, aku malu gila taw tak :( Nasebla kawan-kawan aku kat kantin tu mai kerumun takda la orang perasan sangat.. Err sangat sangat la kan?? haha Bila dah masok kelas ada kawan laki i tolong repair bagi and beg tu buleh guna sampai aku form 5. Thanks kawan :)

Malu sampai arini..sobss.. Tutop muka dengan lappy.. kbai. assalamualaikum.

✿THANX SUDI BACA.KOMENLA SEKALI✿

7
MAK JEMAH

I'm Sorry and Thank You.

Greeting Text 
 Nobody knows the real me. Nobody knows how many times I've sat in my room and cried, how many times I've lost hope, how many times I've been let down. Nobody knows how many times I've had to hold back the tears, Nobody knows the thoughts that go through my head whenever I'm sad..

Nobody knows me.

Therefore, when I find happiness again I don't want it ended as before. I'm sorry for being not understand. Depth of my heart I really love you. I'm always concerned about your feelings, but sometimes I feel frustrated although I don't want.  I'm sorry for everything you've been through. It must've been very hard on you. I'm sorry for all that's been said and done. I'm sorry for your single tears that make you felt sad. I'm sorry. I'm sorry.. I love you and just you.

Thank you for being patient with me and still love me like the way who I am. Give me a chance to change.
Assalamualaikum.

✿THANX SUDI BACA.KOMENLA SEKALI✿

4
MAK JEMAH

Semalam Yang Hangat

Greeting Text

Di satu malam yang agak sepoi-sepoi dibahasakan oleh kipas angin siling rumah Encik Ramli (abah aku) tiba-tiba aku disergah oleh satu bunyi yang entah dari mana muncul..aku cuba intip-intip melalui tingkap yang agak berhabuk.. ehh nampak sangat ni malas cuci tingkap..kantoi sudah..aku cuba jengok atas siling..oh banyaknya cicak sedang mengawan.. meoww~ heh--' aku cuba cari lagi..dalam peti ais, atas tudung saji. bawah pasu bunga, belakang tiang letrik..setelah berpeluh-peluh seksi baru aku sedari bunyi tu datangnya dari perut aku yang tengah beretro lagu Fatimah Gadis Ayu..bhahaha~

Alahai..kesian dia lapaq rupanya..time macamni jugakla ang nak lapaq kan..saja nak bagi aku bina badan tengah-tengah malam buta..dengan pantas dan tuntas nya.. ehh?==" aku terus berjalan mak enon ke dapoq..bukak tudung saji, terus berkaca-kaca mata aku..Ya Allah..sedap betol kain alas meja ni..(=..=) takda apa pon nak makan..sobsss T_T aku merajok, terus hentak-hentak tudung saji dua tiga daih sambil berkata "batu belah batu bertangkup, ang tangkupkanlah aku..lauk takda kenapakah nasi mesti ada? kejam betol dunia" aku monolog dalaman time tu..ngeee

Nak cari teloq, nak cari teloq.. bila buka peti ais
TADAAA!!!

 Ehh silapp..hee~
tadaaa!!!
dann.. TADAAA!!!
V
V
V

hahah pipi aku dengan teloq dah tak jaoh beza kan? why u'r so tembam hah?? apa pon ta buleh laa =..=

Tanpa membuang masa, aku terus panaskan kuali letak minyak tunggu dekat 5 jam sampai kuali tebakaq lempaq kuali tu amek yang lain ulang proses yang sama..eh waddahammer??! agak dah puaih hati terus aku pecahkan teloq dalam kuali tu..masa tu la terciptanya detik yang bersejarah apabilaaaaaa....*bunyi kompang dipalu-palu untuk wujudkan suasana saspen* aku menggoreng jari telunjukku sendiri dalam minyak panas..aduyainnyer punn..nikmatnya aku sorang buleh rasa..time tu teloq sekali kulit-kulit dia aku goreng..memang semalam yang sungguh hangat betoi..
Tu laa akibatnya kalau nak pecah teloq tu letak dekat-dekat sangat ngan minyak panas..sudahnya jari telunjuk aku jadi melecoq dan ta buleh nak komen dekat pesbuk apatah lagi i.m..hahah pegang henfon pon teketaq-ketaq..dan aku dah insap pecah teloq dalam kuali dah teroih aku campak dari jarak jaoh..haha sempoi kan..dan hasilnya begini~


Benda ni terjadi taon lepas dan masa tu buat aku insaf kalau dah tercelup jari dalam minyak panas lagu ni punya saket apatah lagi kalau direjam-rejam dalam api neraka.. Ya Allah :'( ampunkan dosa hambaMu.. Assalamualaikum..

✿THANX SUDI BACA.KOMENLA SEKALI✿

8
MAK JEMAH

Nak DELETE Belog Sebelom FEMES

Greeting Text 

Hye reader(s) :)) amboii kemain lagi tajok ang jah..femes la sangat kan..hak2tuih..haha entry pertama untuk bulan Mei ni..maaflah bulan April yang lepas pon tak banyak aku post..lima entry ja..ok bajet macam readers blog aku belambak-lambak..=.= tak yah nak bajet sangat nyah readers hang sorang dua ja..HAHAHA xD ok terperasan sat.. skarang ni malas gila nak jengok belog..apatah belog orang lain belog sendiri pon aku abaikan..hehe tapi alhamdulillah la belog kesukaan aku, aku still g buat menyemak dengan komen aku yang ntah pa pa..heh--' bangga sat bila nama aku ada dalam senarai top ten orang yang paling banyak bagi komen..Zzzzz~

Rasanya aku dah terkena penyaket yang kebanyakan terkena pada bloggers ambek tindakan untuk delete belog depa..only one word i can say :: MALAS!! :p hahah malas nak menaip, malas nak log in, malas nak pikiaq idea yang merapu..pokoknya malas-malasan gitu..wakakak tapi bila tengok ada satu dua komen fuhh semangat tu ada balik..hehe suka taw orang komen entry kita..ngeee~:B yala penat menaip sekali tengok ada komen tak ka gembira sesaat dua? hehe.. ni pon sebenaqnya aku tak taw nak update apa..main bejalan ja jari aku taip tanpa ada hala tuju..hahah ok tak pa aku try jugak habiskan entry kali ni..walaupun sebenaqnya dah banyak aku tulis entry then terus simpan kat draf sebab menaip tak habes..tiba2 lost idea aku delete pulak..haha kali ni janji tak delete dah..hehe

Tak sangka dah dekat 10 bulan lebih-lebih aku b'belog..nak dekat setaon dah jugak kan?..heh--' aku ingat lagi time mula-mula aku buat belog langsung tak taw pa pa pasal belog..siap gugel tengok tutorial lagi..wahaha dah tu mai tang nak edit belog nak copy paste CTRL+C pon tak taw..alahai sangat jakun..bhahah dah bila start reti edit belog macam-macam widget aku letak..bling-bling silau bijik mata..tu pon kawan aku still puji belog aku lawa..nak menyedapkan hati aku mungkin=..= dah macam baju ramlah ram time zaman 80-an dulu dah aku tengok kilat bukan maen..hahah kalau teringat balik rasa nak tergelak..dengan ikan peliharaan apa semua aku letak..wakakak padahal benda tu tak penting pon..

Dulu, tujuan aku buat belog sebab nak buat luahan hati..haha almaklumlah time tu orang tengah putus cinta..rasa down tu memang tak yah cakap laa..ayat semua maw jiwang ja..sampai ada entry yang dah aku padam..bila baca balik..Erk! aku ka ni tulis camni..sumpah mak geli nok..wakakak ok time tulis tu memang tak sedaq langsung bila feeling aku dah ok sikit baca balik.. YA ALLAH malu aku oi malu..kawan-kawan aku saheh dok kutuk punya..wahaha lani pon aku still rasa ada beberapa entry lagi yang aku nak padam..meluat pulak bila baca kesah dulu-dulu..hahaha banyak sangat ayat pasrah tu..kehkeh

Seperti anda semua taw saya bukanla blogger femes..haha buleh kan aku delete belog? buleh kan? haa aku delete lani jugak, aku delete lani..hahah acah ja..sayang gila oi kat belog ni..kat sini la tempat segalanya aku kongsi..hepy, sedih, ayaq mata, gelak tawa, kenangan , pasai family, kawan-kawan, kesah cinta tak kesampaian, kekasih hati..segalanya dah aku kongsi dekat sini..aku lagi sayang belog ni dari pesbuk, seryes aku cakap..hahah so, aku takkan delete..yeay! suka tak? suka tak? haha meroyan sorang-sorang..tapi kadang-kadang saya malas nak update..hehe

Haha lagi satu kan, aku tak suka follow belog orang..aku suka orang follow belog aku..bhahah kejam gila..ehh tak da la..dah banyak gila aku follow belog orang..heheh~ kadang-kadang aku tak suka sangat taw baca belog orang femes ni..ehehe sebab belog awok kan tak buat saya tersengeh sorang-sorang pung bila baca apatah lagi tergelak..kihkih aku suka baca belog orang yang tak berapa nak femes tapi buleh buat aku gelak guling-guling..haa i loike taw, terus i followw~~haha sudah la merapu maghrib sudah :)

Assalamualaikum..take care. mungkin saya akan tinggalkan awak lama lagi wahai belog :') ily. muah!

✿THANX SUDI BACA.KOMENLA SEKALI✿