.
4
MAK JEMAH

Perasaan Yang Sukar :')

Greeting Text
  Hai reader(s)..act, harini nak cakap aku dah tau tarikh mak and abah aku akan bertolak ke tanah suci. Pagi tadi aku and kakak temankan abah aku pi bank tabung haji sekali beli kek untuk hari lahir mak aku harini. Selamat hari lahir mak untuk yang ke 52 tahun. Semoga panjang umur dan murah rezeki serta sihat selalu. Maafkan segala salah silap orang selama ni. Entah la, dari mula aku dapat tau tarikh abah and mak aku akan bertolak sampaila sekarang ni, dalam hati aku rasa sebak..satu perasaan yang sangat sukar bagi aku. Nak bertentang mata dengan mak and abah aku pun rasa macam tak tertahan lagi ayaq mata ni..Even tengah tulis entry ni pun aku dah menitis ayaq mata..

Aku bayangkan macamana saat aku hantaq mak and abah pi airport nanti. Banyak yang aku nak cakap, tapi rasanya aku takkan mampu..sebab ayaq mata ni akan menghalang semuanya.Mesti aku kelu:') Aku cuma nak depa selamat pi dan selamat jugak kembali. Semoga Allah tolong jagakan mak abah di sana. Mak aku cakap "Mak wasiatkan untuk anak-anak mak sembahyang jangan tinggai dan baca yasin setiap malam selama mak abah di sana.." InsyaAllah mak. Lagi laa aku terasa sebak. Selama ni aku bukannya baik sangat, aku selalu tak dengaq kata, aku lalai aku terleka..Maaf abah mak, maaf sebab terpaksa buat mak dan abah tanggung semua tu..

Bukan aku tak bersyukur bila mak abah aku nak mengerjakan rukun Islam yang kelima tersebut, bersyukur sangat-sangat..tapi..selama ni celik-celik mata dah ada depa setiap masa setiap hari. Bila nak berpisah untuk masa yang agak lama yalah rasa tak sanggup. Mak and abah aku dapat panggilan haji yang pertama 19.09.2012 tak kurang dari sebulan ja.. Dan berlepas ke sana dari KLIA. Abah aku dah mintak Airport Bayan Lepas, Pulau Pinang tapi tak dapat. Dah kami semua kena hantaq sampai airport alor staq ja..Lepastu abah and mak turun KLIA lepastu terus ke Jeddah.. :'( Semoga semuanya selamat..dan dijangka balik sini awal bulan november.. Ya Allah..tolong jaga mereka di sana dan berikan mereka kekuatan serta kesihatan yang baik untuk beribadah dengan tenang..Amin. Saya sayang mak dan abah saya sampai ke syurga~ Assalamualaikum.


✿THANX SUDI BACA.KOMENLA SEKALI✿

3
MAK JEMAH

1liter of tears

Greeting Text

Memandang ke langit ...

Terlihat sepasang awan ..

Di belah senja ,

Tak tercantum lagi ..

Terasing ...~

Punyai bayang-bayang ..

Cahaya tersembam ...

Merengus kepayahan ..

Menghilang ....

Aku bagaikan awan terasing ..

Kau bagaikan bayang-bayang menghilang ...
 


✿THANX SUDI BACA.KOMENLA SEKALI✿

5
MAK JEMAH

The Spirit Of Raya!

Greeting Text
Hai reader(s). Lama kan saya menyepi. Rindu saya tak?? Angguk cepat!! haha -.- 
Biasala bulan ramadhan saya sibuk sikit..meniaga ayaq tebu kat bazar :) okay muhong macam paria..hehe :p tamaw marah taw..sebenarnya kepala hotak saya hampir 'bengong' nak memikirkan idea menghapdet, sebab tu la saya semakin sepi, lemau, dan lembik..Ehh? 
 
Pengakhiran ramadhan ni, aku sibuk membesaqkan badan..haha sebabnya time bulan posa ni ja hari-hari dapat makan sedap..haha lepas ni makan nasi laok ikan kering , teloq goreng pon bantai ja.. haha dan sedaq tak sedaq SAYA MAKIN GEMOK yang sememangnya dah gemok tapi makin gemok!! ok paham dak?? hahahah sampai kakak aku yang kerja kat kulim time dia balik  hari tu dia siap kutuk lagi..dia cakap aku dengan adek aku makin gemok.. -_-" okay aku sedaq memang aku sejak azali lagipung dah gemok..adek aku dah start risau pasai berat dia sebab dia sebelom ni mantain ja..kemain ajak aku try petua ni petua nu kempehkan perut..hahah
-
-
-
-
-
Yeah!! saya gemok..dan berkain batik..ngehngeh..biasala kadang-kadang kat umah memang pakaian rasmi aku..haha nampak kan kebuncitan perot saya  disitu..hahah
-
-
-
Adek aku. gemokkah dia? Biasa ja dak? Tapi berat dia 60kg ok..haha So, berat aku dah sah-sah la lebih dari dia..bukan sikit tapi banyak..haha dan aku tak kan habaq..kahkah~ bila la nak kuruih macam Rozita Che wan T_T hahahah simpan ja la niat yang takkan kesampaian tuh..
-
-
-
-
Okay, dah la mengarot sikit-sikit. Sempena pagi ni lepas makan sahoq, dan tinggal dua hari lagi raya bakal menjelma..aku nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR, BATIN takda!  hahaha salah silap harap di ampunkan terutama kepada mereka yang sangat-sangat mengenali aku..Dengan ucapan berpantun "Jikalau ada jarum yang patah jangan di simpan di dalam peti, jikalau ada silap dan salah jangan di simpan sampai ke mati~" Ehh betoi ka? haha asal bunyi nak sama tu ok la..

Dan aktiviti aku lani mengemas rumah yang tak siap-siap lagi..Letih oii mengemas sorang-sorang..Sapu sawang, mop lantai, cuci tingkap, lap almari, kemas dapoq, pasang langsir, gubah bunga~gubah bunga? aiceh:p haha padahal tak reti pon..ikot dan aku ja..haha adek aku ada la tolong sikit-sikit. Lepas tu nak buat kek coklat dengan apam polkadot! Yeay yang ni paling tak sabaq..haha tak sabaq sebab nanti dah siap nak makan..hahaha~ tu ja la kerja aku ngan adek aku..
Okay, sampai takat ni ja kot..dah lama tak hapdet ayat pon dah tak best..pala hotak dah pening..Lastly, Selamat Hari Raya AidilFitri.. Pi beraya rumah orang makan koi raya tu ingat orang belakang sama oii, jangan nak melantak tak ingat dunia sangat. Pesanan untuk diri sendiri jugak..hahah Lagi situ jangan sebok nak mintak duet raya ja.. Apa yang penting saling hulur tangan mintak maaf sesama kita..Okay itu saja..mungkin saya akan tinggalkan belog ni agak lama untuk sekali lagi tanpa berupdate~ Harap secebis entry saya ini akan mengubati kerinduan anda terhadap saya.. phuihh!! hahah padahal takda orang peduli pon..kehkeh..Assalamualaikum..


✿THANX SUDI BACA.KOMENLA SEKALI✿