.
7
MAK JEMAH

Mak.. Abah.. dan 25 JUN 1990.

Greeting Text
Mak abah, terima kasih di atas 22 tahun ni..Mendidik dan membesarkan orang..Walau diganti dengan segunung permata sekalipun takkan mampu dibalas segala jasa mak dan abah..Semalam 25.06.2012 genap umur aku 22 tahun..Dari kecik sampai besaq mak abah tak pernah lupa beli kek..Walau cuma sebiji kek takda celebrate bagai tetap bermakna..mak abah tak pernah lupa tarikh lahir anak depa yang sorang ni..

Selama 22 tahun ni aku jarang ucap abah terima kasih, mak terima kasih, mak abah orang sayang mak ngan abah..kadang-kadang benda tu aku cuma mampu ucap dalam hati..Ingat lagi aku waktu kecik dulu kalau ayaq takda mak bawak mandi telaga..mak gosok kepala, sabunkan badan lepas siap mandi mak tolong pakaikan baju Tadika Kemas kotak2 merah..mak terima kasih untuk semua tu..abah, masa orang darjah satu orang dapat nombor 3 dalam kelas, abah puji2 cakap anak abah terer..haha^^" lepas bangun tidoq tiba-tiba ada kotak hadiah besaq atas meja..abah, terima kasih untuk tu, mungkin dulu orang tak sempat ucap terima kasih sebab orang masih terlalu kecik untuk paham semua tu..

Masa kecik mak selalu ajak kutip sekerap..Mak ajaq erti susah untuk dapatkan duit..Lepas kutip mak bagi upah terus p kedai beli keropok..Anak mak memang tak reti menyimpan..hehe mak terima kasih tolong ajaqkan sebahagian dari erti kesusahan dalam hidup..Abah, orang ingat lagi dulu waktu sekolah rendah abah selalu pesan bila petang tolong bawak kambing p makan rumput..kadang-kadang orang malas bawak sekoq-sekoq orang bantai semua sekali sampai tali terbelit kat kaki terus terebah sorang-sorang dalam kebun..bila kambing lari orang terpaksa beranikan diri masuk dalam semak samun untuk cari..abah, terima kasih sebab takut abah marah orang jadi orang yang agak berani..

Mak dulu kalau time raya, mak selalu buat baju raya untuk anak-anak mak..sampaikan bila mak dah tak boleh menjait lagi sebab mata tak nampak orang mula rimas bila rasa baju yang orang lain buat takkan rasa seselesa yang mak buat. Terima kasih mak untuk titik peluh mak siapkan baju tu semua..Abah, dulu masa umoq orang belasan taon abah selalu beli pencuci muka, krim muka and bedak segala macam kat orang walaupun orang tak pernah mintak..sampaikan kadang-kadang kawan satu dorm orang jeles and pelik awat abah terlalu memahami keperluan anak abah sampaikan boleh beli barang tu semua..mak depa pon tak pernah buat macamtu..haha terima kasih abah=)

Mak ingat lagi tak dulu mak selalu ajaq orang baca quran malam..Walaupun orang anak mak tapi orang yang paling kerap kena marah, macam-macam mak beletiaq..Dah la orang yang selalu mak ajaq last sekali..hehe budak lain semua dah balik tinggai orang sorang terkulat-kulat..Terima kasih mak ajaqkan orang erti kesabaran dan orang bersyukur orang masih mampu baca al-Quran atas didikan mak.. terima kasih..Abah, orang ingat lagi waktu orang period and takda pad..hee~ hari pulak hujan..abah sanggup p kedai tolong belikan naik moto pakai baju hujan..orang takkan lupa sampai bila-bila..abah sanggup beli benda tu untuk orang dan ketepikan rasa malu..abah langsung tak merungut walaupun hari tu hujan dan orang suruh p kedai cuma semata-mata untuk beli tu--" terima kasih abah ajaqkan orang erti pengorbanan..

Orang ingat lagi masa darjah lima dengan enam orang dapat nombor 1 dalam kelas..Orang boleh tengok wajah gembira mak and abah..Terima kasih mak selalu ajaq karangan bahasa melayu. Abah terima kasih selalu ajaq orang matematik..Orang tak pernah lupa semua detik tu.. Abah terima kasih bila time dapat buku teks abah tolong sama-sama balut. Mak terima kasih time orang duduk asrama mak selalu masak macam-macam bagi kat orang.. 
 
Terlalu banyak yang mak dan abah berikan dalam hidup orang sampai orang tak terungkap lagi semua tu..Orang mintak maaf andainya sampai sekarang orang masih tak mampu jadi yang terbaik untuk mak dan abah dan masih tak mampu balas segala jasa mak dan abah..Apa yang orang cuma mampu buat orang sedaya upaya takmau nyusahkan mak dan abah..

Mak abah, 22 tahun yang matang ni orang harapkan doa mak dan abah..murahkan rezeki orang, jadikan orang anak yang baik dan dengaq kata..Ampunkan segala salah silap orang..sesungguhnya, orang menyesal setiap kali buat mak and abah terasa hati..Terima kasih di atas tarikh 25 Jun 1990 tepat jam 7.30 malam..bilamana wujudnya orang kat dunia ni..Mak abah, tak lama lagi mak ngan abah nak p Makkah. Lama kita semua akan terpisah.. Orang harap lepas tu orang boleh tengok lagi wajah mak ngan abah. InsyaAllah orang akan berubah orang akan doakan untuk mak abah selamat p selamat jugak kembali..Orang sayang mak ngan abah sampai bila-bila..sampai hembusan nafas orang yang terakhir mak dan abah segalanya dalam hidup orang..Terima kasih. ♥ 
 
Assalamualaikum.

✿THANX SUDI BACA.KOMENLA SEKALI✿

7 50Juta Kali:

iQie said...

rasa mcm bez je kan life kau mase kecik.. jage mak abah kau elok2 :) hepy bufday again!

iQie said...

ah telupe, kek tu mcm sedap je.. hahah bak sikit

Hany Rara said...

bila teringat semua tu mmg rasa indah skang ni smpai rasa nk blik zman dulu.. haha sedapla..kek layer eskrem ok..wakakak sory kek dah xda. pelapik dia tu ada la lagi, aku sggup pos klw ang nak..hahahahha

Boni JLL3 said...

awak ni buat saya rasa sedih je la..sob3..

rindunya kat dia.. lama gila tak online... jumpa2 balik, dia dah 22 tahun dah... dah boleh kawin dah.. esok saya masuk minang ye..heheehehe :P

Hany Rara said...

hahah amboi2..well, sy dah boleh kawen awk bila lagi? wahaha awt dah jrang online skang? masalah apakah? hehe hari2 ternanti2 entry en.boni..hehe

LilyNrman.Com said...

Hai Hanny, kita lahir 24 Jun!

Sedih lak baca entri ini. Hany jangan sedih2. HArgai mereka selagi ada.

Bagus sekali pengalaman Hany yang dikongsikan terutama bila menghalau kambing. Hargai pengalaman itu sebab itu saya rasa begitu seronok dan jarang-jarang dinikmati oleh gadis lain. Mujur ada pengalaman yang hampir sama di kampung. Tapi, saya tak cari kambing. Kambing datang cari saya sampai saya takut nak dekati kambing. Sampai kena lock in dalam kereta sampai abah bawak pergi anak kambing itu.

Seronok sebenarnya. Macam tengok cerita filem Cun. Hany orang Kedah kan? Kita baca artikel ni nak dekat sama lam cerita Cun. (Tengok cerita Cun berulang kali- fall in love dengan persekitaran kampung yang sweet)

Salam perkenalan dari Lilynrman.com.

Hany Rara said...

hai lily :) happy belated birthday to you. thanks sbb komen pnjg2..hehe Yala, sy mmg org kampung masa kecik dulu selalu buat semua tu bila dah besar camni rasa rindu sgt2 ngan smua tu..yala kedah :) thank sekali lagi sudi blogwalking ke sini.