.
3
MAK JEMAH

Wajah Seiras! JODOH KITA?? :O

Greeting Text
 
 
Hai blogger(s) Sebenarnya, banyak kali aku terbaca status kat facebook tentang "Wajah seiras ada jodoh" Aku sure sekarang ni ramai antara makwe-makwe dan pakwe-pakwe tengah check muka boyfriend atau gulpreng hampa dalam gambaq beliau kan bila aku buat kenyataan macam ni? haha Mesti nak compare ngan muka hampa..kot kalau ada some part yang sama dengan marka atau parka hampa..kehkeh

Aku tak taw la dari mana wujudnya kenyataan macam ni bila wajah seiras ada jodoh.. Mungkin kata orang tua dulu-dulu.. Atau ada tertulis dalam al-Quran atau hadis-hadis? Ada tak? Aku dah mengoogle tapi tak da pon aku terjumpa. Mungkin tak da. Mungkin hanya buah mulut orang saja. Mohon pencerahan kalau sapa yang taw mengenai hadis yang ada berkaitan dengan wajah seiras ni kalau ada . Mungkin dari segi air muka, bahagian-bahagian tertentu pada wajah, perwatakan, gaya dan cara tidoq mungkin. Itukah yang dikatakan seiras?? Bila pakwe tidoq berdengkoq makwe kat rumah pon turut berdengkoq time tidoq.. haha Seiras la tu serasi bersama. Ni maw kata kawen betoi ni nyamok pon tak berani dekat dah macam bunyi dalam kandang krokkrok dah laki bini pakat lawan bedengkoq..hahaha amboi..

Tapi bukan nak menafikan pulak, aku tengok ramai di antara kawan-kawan aku yang dah kawen wajah suami atau isteri dia tu nak sama. Let say kawan aku tu gigi depan dia arnab laki dia pon sama, gigi arnab okay. Walaupun aku tak sempat pi kenduri kawen dia tapi gambaq kat FB dah membuktikan segalanya. Memang ramai jugak yang aku tengok sama. Sungguh! kadang-kadang kat mata, kadang-kadang tang bentuk muka..Aku memang suka belek gambaq kawen orang..sweet ja tengok kalau yang depa belakon macam gambaq candid-candid tu kan? Padahai dah di arah photographer =,= Tengok gambaq orang ja la diri sendiri tak mampu lagi berbuat demikian..Kira untung la depa kan..Dapat jodoh yang wajah seiras.Awat la aku asyik typo dok 'seiris-seiris' dari tadi..haha cilakak tak larat nak backspace.

Aku rasa ramai dah yang rasa was-was bila disogokkan dengan wajah seiras ada jodoh disebabkan muka dia dan pasangan langsung takda persamaan. Dah habeh kelebek dah tetap jugak tak jumpa persamaan tersebut..Mula la risau kot kalau hubungan yang terjalin tiba-tiba terputus. Ya la bercinta bagai nak rak sekali baca statement camni terus rasa down. Riso kemain.. heh heh. Betoi dak? Baek mengaku. Tak baik nipu di bulan posa. Haha. 
 
Sebenarnya, yakinla JODOH ITU RAHSIA ALLAH. Kita bukanla tuhan nak menentukan siapa jodoh orang tu orang ni. Sebagai contoh, mak dan abah aku tak sama pon muka depa tapi dah berpuluh tahun tetap kekal bahagia. Alhamdulillah. Hehe. Walaupun orang tu cacat anggota dapat jodoh dengan orang yang sempurna siapa kita untuk menafikan sebab semuanya telah Allah takdirkan sejak kita lahir lagi. Bukan disebabkan muka sama ada jodoh. Terdetik jugak dalam hati aku disebabkan wanita tu pemilik tulang rusuk pasangan dia mungkin ada keseirasan wajah depa. Haha pandai-pandai pulak kan aku. Dah-dah satgi kata aku terlebih bijak pulak menentukan takdir dan jodoh orang. Cakap tak berasaskan ilmu gini la. Jangan percaya pulak taw. heheh Allah dah ciptakan kita berpasangan..Mulanya Adam diciptakan dan kemudiannya Hawa pulak dari tulang rusuk kiri Adam .. Jadi sudah pasti hambaNya  akan hidup berpasangan apabila sudah bertemu jodoh masing-masing..Cuma belum pasti jodoh kita ada di dunia atau di alam sana.. :)

Pernah satu ketika dulu, aku kenai dengan sorang pakcik ni. Masa tu aku dalam sekolah menengah lagi. Aku kenai pon dalam satu laman sosial kat henpon ja. Jadi umoq dia dalam 20-an gitu la nak dekat-dekat 30 dah..aku pon dengan sopannya menggelarkan diri beliau sebagai pakcik untuk menunjukkan rasa hormat aku.. haha phuih! Dia pernah tunjuk gambaq ex girl dia kat aku sebijik muka haa sama. Macam adik beradik. Tapi apakan daya berkawan tujuh tahun lastly, perempuan tu bertunang dengan orang lain. See, muka seiras tak semestinya ada jodoh. Kadang-kadang semua ni hanya kebetulan saja. Ada orang wajah tak seiras jodoh kekal berpanjangan hidup bahagia sampai anak cucu. Ada yang seiras langsung takda jodoh. Dan ada jugak yang seiras dah macam kembaq jodoh berpanjangan sampai akhir hayat.. Untung.

Apa yang aku dok nampak sekarang laki ataupun perempuan yang ada wajah ada rupa sikit semestinya nak pilih pasangan yang sama level dengan dia. Faham kan? hehe itukah yang dikatakan seiras, serasi, serupa? Nak sama cantek sama padanla dengan rupa dia. Yang tak lawa tak hensem tolak jaoh-jaoh. Takda apa yang nak diherankan pon bila orang lani lebih memilih paras rupa bila nak buat calon pasangan hidup. Bagi aku, aku tak kesah wajah yang seiras ngan aku atau dak. Yang penting dia boleh sayang, setia, terima diri aku dan keluarga, membimbing, melindungi, ada agama dah cukup. Biaqla muka tak sama pon nanti dapat anak takda la muka satu pesyen ja kan?? Haha aicehh..kalau sama ja dari mak, bapak sampai anak sama ja takda yang lain pon..boring. Haha tiba-tiba lak kan.

Sebenarnya, wajah bukanla jaminan kebahagiaan. Sentiasa berdoa kepada Allah supaya kita yang tak kawen-kawen lagi ni dapat pasangan yang baek. Jangan percaya benda ni kalau dalam hadith pon tak da tertulis boleh lari akidah nanti.Kalau dapat jodoh muka yang serupa kira bonus la kurniaan Allah kepada kita. Apapun, jodoh tetap rahsia Allah. Sebab cuma dia yang taw apa yang terbaek buat kita. Kita cuma berdoa dan berusaha mencorakkan hubungan rumah tangga agar sentiasa bahagia. Tu kalau cakap macam orang dah menikah 12 taon! haha

Sampai setakat ni dulu. Penat dah menaip. haha terlampau aktif ber'entry pulak kebelakangan ni.. hehe Assalamualaikum :)

* I want grow old with someone I love .. :p

✿THANX SUDI BACA.KOMENLA SEKALI✿

2
MAK JEMAH

Ini Yang Perempuan Mahukan

Greeting Text
Apa yang perempuan mahukan dari seorang lelaki. Kalau lelaki yang baca nie opkos akan rasa,  mengada-ngada ini perempuan..meqap ja lebih (dalam loghat utara). Gedik itu perempuan, semua tak kena dengan lelaki. Perempuan ni hatinya lembut, penuh kemanjaan walaupun ada sesetengah perempuan nampak kasar luaran tapi hatinya tetap hati seorang perempuan. Memang sesetengah lelaki setia, sayang, jujur, ikhlas dengan pasangannya, tapi tak cukup dengan sayang, cinta sahaja boleh tunjuk yang si lelaki ni serius dalam hubungan.

  • Alertness
Bukan nak pertikaikan tentang semua ni, tapi kebanyakkan lelaki tak ambil berat tentang setiap perkara penting. Contohnya tarikh-tarikh penting seperti hari lahir, anniversary, etc. Perempuan tak mintak pun hadiah-hadiah or anything yang boleh buat mereka happy, cukup sekadar ingat tarikh-tarikh tersebut dan ucapan yang membahagiakan dah buat perempuan rasa suka sebab dalam fikiran mereka, mereka tahu bahawa bukan mereka sahaja yang ingat hari-hari istimewa tu tapi anda jugak..


  • Penghargaan
Kami tak perlukan hebahan satu dunia untuk lelaki buat ucapan terima kasih dengan setiap yang kami lakukan macam video couple seminggu. Cukup sekadar ucapan dari hati ke hati. "Terima kasih" walaupun simple kita dengar tapi sangat bermakna bagi perempuan sebagai tanda anda menghargai usahanya untuk hubungan anda. Ini tak mesej awek cakap tak ada kredit bila awek tolong topupkan terima kasih pun tak siap mesej cakap "Tengah malam nanti I text U.. I nak keluar lepak dengan kawan sekejap.." What the hell??

  • Perhatian
Perempuan sinonim dengan sifat keanak-keanakkan. Kanak-kanak perlukan perhatian dari orang yang  terdekat dengan dia, terutama orang yang dia sayang. Sama la juga dengan perempuan. Bukan susah pun nak bagi perhatian, tanya khabar sihat atau tidak, kalau perempuan sakit, buat-buat la macam risau sikit..walaupun rasa macam mengada-ngada. (Itu dah tak ikhlas namanya) Perempuan kadang-kadang dia boleh jadi tak matang dari umur dia yang sebenar. Kadang-kadang dia akan menangis walaupun hal yang kecil kerana dalam kepala hotak dia rasa tersisih atau tak dipedulikan..
 
  • Masa
Sesetengah perempuan yang jenis duduk di rumah tak keluar mana-mana, for sure mereka ni bosan kat rumah, yang lelaki ni kalau free free tu texting la perempuan, kalau tak boleh texting pun, at least call la sekejap..takkan seminit pun tak boleh bagi masa untuk perempuan. Yaaa tahu lelaki sibuk kerja..tapi takkan 24 hours kerja kan?tak salah pun nak tunjuk kasih sayang tu lebih sikit dekat pasangan. Menghabiskan masa lepak dengan dengan kawan-kawan boleh ja kan...Sekali sekala call la untuk menghiburkan hati dia..Ini tak dah sebulan baru teringat nak cari nombor girlfriend dalam call list..fikir-fikirkan. Baik awak couple ngan pokok getah ja tak payah sibuk-sibuk call dah..

  • Protective
Lelaki! tunjuk la sedikit kejantanan anda di hadapan kekasih atau isteri anda..rasa macam ada lelaki lain usha awek atau isteri anda pelik sikit..yang jenis mata layak dicucuk garfu camtu, buat-buat la muka ganas walaupun anda sebenarnya jenis yang bila ternampak lipas atas lantai terus stunt naik katil terlompat-lompat kegelian. Buat muka ganas sikit biar tercirit orang tu. Ataupun kalau isteri anda nak keluar gi kedai Mak Senah hujung jalan sana apakata tolong hantarkan naik motor merempit sesama, tunjuk la sikit yang kamu nak jaga dia..temankan dia bila free.. kan sweet macam tu.

  • Kemanisan
Kami percaya yang tak semua lelaki kat dalam dunia ni dilahirkan dengan sikap yang romantik mantik. Dan kami juga tak dambakan setiap masa nak dapat keromantikkan tu dari lelaki, tapi.....could you please show us some romantic moment...????(kejip mata laju2 sambil buat muka comey). Sekali dua kali dalam setahun pun tak apa, u know whaaaat.. detik detik macam ni la yang perempuan akan kunci ketat-ketat dalam kepala otak beliau tahu...? . Even dah putus sekalipun, still dalam ingatan. it's fact. Tipu la kalau cakap setiap kenangan yang manis kita lupakan..kecuali la orang tu hilang ingatan.. :/

  • Perbuatan jengkel
Sesetengah perempuan openminded, tapi ada sesetengah lagi yang jenis tak suka bila bf dia bergurau tak kena tempat atau melampau-lampau atau bila terjadi benda yang memalukan kat gf dia, dia gelak tak maw-maw 'contohnya awek dia terjatuh longkang time jalan sesama gelak tak hengat..' Maksudnya sakat dengan perkara yang dia tak suka. At that time, dia rasa macam sangat menjegkelkan dan menyakitkan hati. Tapi bagi lelaki itu semua hanya gurauan. Padahal dia dah tahu yang perempuan tu sebenarnya memang tak suka dengan gurauan yang macam tu. So, yang bernama lelaki, take note .. jangan buat sampai perempuan rasa awak ni seorang yang annoying...lama kelamaan perempuan akan jadi boring dengan anda.

  • Pendengar Yang setia
Kadang-kadang perempuan memang suka bercerita hal yang remeh-temeh yang tak menarik minat anda sebagai kaum lelaki.  Kadang-kadang pasal kartun upin ipin pun dia boleh buat bab time bercakap dengan anda. Haha Tak salah andainya anda tunjukkan sedikit minat anda untuk dengar dia bercerita. Sekali sekala mencelah la atau tanyakan dia soalan ataupun ketawa time dia buat lawak walaupun anda rasa tak lawak. (Tak ikhlas lagi.) Tunjukkan minat anda untuk berbual dengan dia. Ini tak diam macam batu fikiran pun entah melayang kat mana.. Bila perempuan tanya atau panggil banyak kali baru tersedar.. Nampak sangat anda langsung tak pedulikan.. Kalau anda kat tempat dia, dah penat-penat bercerita boleh pulak dia buat tak tahu, tak sakit hati??
 
  • Lebihkan Perempuan Lain
 Lebihkan perempuan lain dalam erti kata perempuan yang bukan dari keluarga anda. Kalau ibu atau kakak anda tak jadi masalah. Ini bermaksud perempuan yang tiada pertalian darah dengan anda. Umum tahu bahawa perempuan kuat sifat cemburunya. Kalau dia tengok yang si lelaki asyik lebihkan atau asyik bercerita tentang perempuan lain dia akan badmood tetiba walaupun perempuan tu cuma kawan anda. Tapi lelaki selalunya tak alert bila perempuan tetiba badmood dengan benda camtu siap boleh buat tak tahu. Minggu depan buat lagi. And you know what guys perempuan sebenarnya tak suka sekiranya anda asyik bercerita tentang kekasih lama anda atau segala kenangan anda dengan kekasih lama anda sebab semua tu akan buat hati dia terguris. Rasa macam diri anda tu masih teringat-ingat lagi dengan bekas kekasih. Jadi tolong tak payah rewind-rewind atau gostan dah k bila bercakap dengan dia..

  • Pemujuk
Dah tahu perempuan ni macam budak-budak jadi banyak la merajuknya.. Jadi elakkan buat benda yang boleh dia merajuk atau terasa hati.. Kalau dia dah merajuk takkan nak kena ajar, pujuk la apa lagi. Ini tak bila perempuan diam tak balas mesej yang lelaki pun tetap diam tak nak kalah. Kadang-kadang perempuan yang kena mengalah.. Dia yang merajuk dia jugak la yang kena pujuk.. Jangan sampai perempuan pikir anda dah memang tak pedulikan dia.. Time tu dia dah pasang niat akan cari lain!



 copy paste

Okay that's all.. Assalamualaikum :)

✿THANX SUDI BACA.KOMENLA SEKALI✿

2
MAK JEMAH

Posa, Gemok & Nafsu

Greeting Text
 Hai semua! :) Harap sihat sejahtera hendaknya walau di mana jua anda berada.. Haa nampak kan buku teks sangat ayat tuh.. haha macam penyampai radio suria pon ada.. Lama tak update awat ntah rasa kekok sangat nak menulis..padahai dulu menulis salah satu minat aku sampai bernovelis bagai kan.. haha Kalau cer kelebek-kelebek entry lama aku ada aku tulis salah satu impian aku nak jadi penulis novel..hahah perah santan (perasan) :p Biasala terkono penangan novel..Lani aku jarang sangat dah layan novel..kalau rajin ja aku akan baca secara online kat Penulisan 2U..Aku lebih suka baca cerpen sebab cerita dia merangkumi semua dari awal sampai akhir tanpa ada bab-bab macam novel..takda la terbuang sangat masa aku dok layan feeling ja..heheh
 
Actually, tujuan aku menghapdet kali ni opkos la sebab nak menunjukkan sikit kerajinan aku..Supaya silent readers aku (kalau still ada) taw pemilik blog ni masih hidup sihat walafiat dan membina badan dengan jayanya semasa beliau tak hapdet.. erk! -,-  Ayat tu tak buleh panjang lagi ka?? Sebab apa aku cakap camtu.. Tadi aku pi timbang kat klinik kesihatan yang kak ipaq aku kerja.. and guess what?? Cewah speking london .. Berat aku tertambah 3kg.. -..- frust hokey..Ni bulan posa pasai pa kena naik?? Aku dok harap menurun la sebab aku rasa perot aku macam makin kempeh ja..haha Dengan tersengih kerang busuk dan bangganya nak naik ataih penimbang dalam hati berharap ''Mesti turun ni berat aku:D" Tapiiii~ arghh! Aku tak percaya..Aku tak percaya.. Aku tak percaya C.I.N.T.A ! haha tetiba..Angka depan dah naik kat nombor lain dah..Sedih sampai tak lalu makan time berbuka tadi..Aku cuma makan kuih tepung bungkuih, popia, kurma, nasi berlaok asam pedas, ayam bakaq, sup daging, ikan goreng..memang aku tak lalu sangat tadi.. menjejaskan mood aku nak makan.. Tapi apa kes sampai aku termakan banyak camtu tanpa sedaq?? Hahaha nampak kan ayat dia.. Tolong la control sikit nafsu makan aku oii..Aku nak jugak langsing persis Rozita Che Wan..Kahkah :p
 
Sekarang ni aku tengah memikirkan strategi takmau bangun soq (sahur) ataupon takmau makan nasi time berbuka.. Agak-agak aku buleh pengsan dak tak makan nasi? Agak-agak kalau aku pengsan ada tak orang larat angkat..Ka kena guna kren yang abang-abang indon guna kerja kontrak tuh angkat? Ka cena? Terok bebeno kan aku? Hahah Dah la makin gemok, baju raya pon tak buat lagi.. Takda mood betoi nak raya.. Kes baju raya tak buat lagi sebab dah takda tukang jahit yang nak ambik.. frust menonggeng sungguh..Sehari sebelom posa taw aku tanya, tapi depa dah takmaw ambik dah banyak sangat tempahan katanya..Kadang-kadang bila pompuan dok sibok nak buat baju raya sebelom posa ada la sora sumbang kaum-kaum laki yang kata takdan nak posa lagi orang pompuan dah sibuk nak buat baju raya, dok sembang pasai baju raya.. Tapi depa tak taw sebenaqnya ni la yang jadi masalahnya bila pompuan tak buat baju sebelum posa..Tukang jahit dah takmau ambik..Apa kaum laki maw ka ambik tempahan tersebut yang dok sebok-sebok? So tutop mulot k! haha Memang buleh ja beli tapi fulusnya ngak ada lagi..maw seratus dua jugak baju lani.. Sayang la kain dah beli.. tapi takleh buat..Aku lilit-lilit buat macam sari ja la raya ni..sobs..sobss :( Sapa hidang muruku kat aku aku bagi sepakan penalti kat dia..huh!
 
Allah, banyak sangat aku beletiaq sampai terlupa nak ucapkan "SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK" Kepada semua umat islam..posa taw jangan tak posa..Tarawih pi taw jangan tak pi..Walaupun penulis blog ni sat pi sat tak pi..haha pandai ja nasihatkan orang..Buat kat rumah pon boleh..Tapi ganjarannya tak sama macam pi surau atau masjid.. :) Btw, Alhamdulillah, kita masih diberi peluang bertemu dengan bulan ramadhan taon ni..Semoga Allah SWT panjangkan usia bumi.. Harini lepaih sahur satgi cukup lapan hari kita posa..Sat ja kan? hehe Bulan-bulan posa ni memang kadang-kadang kita tak mampu nak melawan nafsu.. walaupun sebenaqnya nafsu kita kalah hanya dengan lapaq.. Ada sesorang pernah bagitau aku, nafsu cuma akan kalah bila lapaq.. Sebab tu kita digalakkan berposa untuk kawal nafsu.. Sebab tu siang hari kita rasa tak bermaya ja tengok apa pon tak bernafsu ..heheh Try tunggu masa orang tengah azan, haa masa tu la nafsu tengah menggila tengok macam-macam makanan sedap..sebab tu sumbat ja dalam mulot tak sedaq pa dah..macam aku T_T Cuba baca kisah ni ::
 
Allah bertanya kepada nafsu, "Siapa aku?" Kemudian nafsu menjawab, "Kau adalah kau dan aku adalah aku."  Maka, Allah pun mencampak nafsu ke dalam laut dan mengeluarkannya kembali. Allah bertanya lagi kepada nafsu soalan yang sama dan nafsu masih dengan jawapannya. Lalu Allah mencampakkan nafsu ke dalam api pula dan mengeluarkan nafsu kembali. Soalan yang sama disoal yang dan jawapan yang sama turut diberikan. Oleh itu, Allah memasukkan nafsu ke dalam Neraka Wail (lapar) Kemudian dikeluarkan. Bertanya Allah lagi, "Siapa Aku?" Barulah nafsu itu mengaku dan menjawab "Kamu adalah Allah, Tuhanku."
 
Kan? Nafsu cuma akan kalah bila lapar..Sesungguhnya jihad yang paling besar ialah memerangi hawa nafsu sendiri.. Mungkin kalau nafsu itu ada di luar jasad kita dan boleh kita pegang, mudah untuk kita menekan dan membunuhnya sampai mati. Tetapi nafsu kita ada dalam diri kita, mengalir bersama aliran darah dan menguasai seluruh tubuh kita. Nafsu lebih jahat dari syaitan. Syaitan tidak dapat mempengaruhi seseorang kalau tidak meniti di atas nafsu. Dengan kata lain, nafsu adalah ‘highway’ atau jalan bebas untuk syaitan. Kalau nafsu dibiarkan, akan membesar, maka semakin luaslah ‘highway’ syaitan. Kalaulah nafsu dapat diperangi, maka tertutuplah jalan syaitan dan tidak dapat mempengaruhi jiwa kita. Sedangkan nafsu ini sebagaimana yang digambarkan oleh ALLAH sangat jahat.“Sesungguhnya hawa nafsu itu sangat membawa pada kejahatan.”(Yusuf: 53)
 
  Jadi beringatlah time berbuka tu..Jangan melantak ja ingatnya..kata-kata buat diri sendiri.. haha Lagi satu beringat jangan nak mercun sangat time posa-posa ni.. Yang dok buat meriam karbat tu takpayah belajaq sangat la pelik-pelik..bawak-bawakla insafkan diri usia makin meningkat..Takda apa yang untung..kalau still dok buat jugak pesen tak reti bersyukur ada anggota badan yang cukup sempurna..Kalau tiba-tiba terkudung jangan nyesal jangan salahkan takdir pulak naa..Rasanya setakat ni dulu jari aku menaip.. Mengantok sudah.. Satgi bangun soq taw!! Assalamualaikum :)

✿THANX SUDI BACA.KOMENLA SEKALI✿