.
11
MAK JEMAH

Hargai Mereka Selagi Ada ♥

Greeting Text 

Lumrah manusia, tak pernah cukup dengan apa yang dimiliki. Manusia hanya tahu meminta-minta, tapi tak semua manusia tahu menghargai apa yang dimiliki. Mudahnya seorang manusia menuntut yang bukan haknya, tapi bila dah menjadi hak, mudah juga manusia sia-siakan saja. Apa yang ada di depan mata, tak pernah ditilik dengan sempurna. Yang jauh nun di sana sanggup pula diteropong untuk dikejar.

Bila kamu terasa tidak dihargai, fikirkan sejenak, adakah kamu tahu menghargai dan pernah menghargai? Dunia ini penuh dengan karma. Kamu akan terkena. Adakala kamu jatuh tersungkur, di saat kamu jatuh baru kamu sedar kamu juga pernah menjatuhkan insan lain sepertimana kejamnya kamu hari ini dijatuhkan.
 
Hargailah apa yang kamu miliki. Adakala kita mengharap sesuatu yang sempurna, tapi mana mungkin ada yang sempurna. Semua pasti ada cacat cela. Semua manusia pernah ada dosa. Terimalah apa yang DIA anugerahkan untuk kamu dengan setulusnya. Jangan bertanya kenapa aku tak pernah dapat yang terbaik, tapi tanya diri kamu adakah kamu sudah jadi yang terbaik?
 
Syukuri apa yang kamu miliki.. Kamu harus tahu menghargai.  Berpuas hatilah dengan segala yang ada. Jangan ditangisi andai yang di depan mata itu dibawa pergi. Jangan kecewa andai di depan mata itu ditarik kembali. Jangan menyesal andai yang di depan mata itu tiada lagi. Saat kamu mampu melihat dia di depan kamu lagi, hargainya sebaik mungkin. Bila dia bukan milik kamu lagi, kamu tak berhak untuk mendapatkannya kembali. Percaya lah, menyesal seumur hidup pun takkan membawa dia datang pada kamu semula.

Hargai ibubapa kamu selagi mereka masih hidup, selagi kamu masih mampu mengucup tangan mereka memohon ampun. Syukuri anugerah Allah, kerana kamu punya ibubapa seperti mereka dalam hidup kamu. Detik tapak kaki kamu sebesar dua jari, hingga sehebat ini kamu, merekalah yang sentiasa di depan mata kamu. Jangan tunggu hingga Allah mengambil mereka dari kamu, saat itu baru kamu sedar yang di depan mata itu, tak pernah kamu syukuri dan hargai.Jangan di tanya kenapa orang tua kamu tidak sehebat, sekaya, setampan, atau secantik ibubapa orang lain.. Kerana bukan itu ukuran kebahagiaan dan kasih sayang mereka terhadap kamu.. Sebaliknya berfikirlah tentang pengorbanan mereka yang pahit jerih membesarkan kamu. Itu sebenarnya sesuatu yang tiada tandingannya.

 
Hargai saudara-saudara kamu. Abang, kakak, adik, mereka darah daging kamu. AIR DICINCANG TAKKAN PUTUS. Sehebat mana bergolak tali arus kasih, takkan ia terputus dilanda ombak.Di depan mata kamu, mereka membesar bersama-sama kamu. Makan seperiuk, tinggal serumah, seibu sebapa. Mana mungkin wujud erti KELUARGA tanpa mereka? Cintai saudara-saudara kamu. Jangan menyesal saat saudara-saudara kamu tiada lagi di depan mata, disisi kamu atas nama keluarga.
 Hargai sahabat-sahabatmu saat mereka disisi kamu. Merekalah yang mewarnai hidup kamu, mereka juga mencorak diri kamu. Mereka tempat kamu berkongsi, mereka tempat kamu tumpang menangis, ketawa, bahagia, suka dan duka. Mengapa perlu kamu lupa pada mereka di saat kamu tinggi kedudukannya?  Sahabat tetap sahabat selamanya. Biar bertambah sahabat kamu, namun jangan pernah terkurang walau satu. Jauh atau dekat lama atau baru hargailah sahabat kamu sehingga akhir hayat..
Hargai pasangan kamu selagi mereka ada bersama kamu. Jangan dikejar yang cantik rupawan tapi hitam hatinya, jangan dicari macho tampan tapi curang hatinya. Biarlah yang bersamamu itu sedang-sedang saja, biarlah dia kerdil di mata manusia luar sana, asalkan dia hebat di mata kamu. Jangan terlalu taksub mengejar yang lebih sempurna sesekali ingatlah pengorbanan yang pernah dia lakukan untuk kamu.. Saat kamu kehilangannya, baru kamu akan sedar di mana kelebihannya. Jangan sampai kamu rasa begitu.
 Bukalah matamu seluas-luasnya, lihatlah dan sedarlah apa yang telah kamu miliki. Hargai setiap satu yang ada. Sayangi segala di depan mata kamu, ucapkan syukur atas setiap yang kamu miliki. Kerana apa yang kamu miliki adalah sezarah kecil yang Allah kongsi bersama kamu, sesungguhnya DIA lah yang memiliki segala-galanya dengan hakiki. Jangan hanya tahu menjadi manusia yang ada hati tapi tak tahu menilai dan ada mata tapi tak tahu melihat..
Assalamualaikum.

✿THANX SUDI BACA.KOMENLA SEKALI✿

11 50Juta Kali:

iQie said...

betul2..hargai org yg slalu bsama kita sbb tanpa mereka we're nothing:)
aku suka entry ni..huhuh

Hany Rara said...

yeah..thanks:) ang pon kwn aku =)

Boni JLL3 said...

suke sangat entri ni.. hargai lah insan yang menyayangi kita..

CekbOlat-bOlat said...

tersentuh ! sobss..sobss..sobss T_T

eh,mcm penah nmpak la akak ni =..=

Hany Rara said...

ya..ingatlah org yg t'sayang..kehkeh

Hany Rara said...

eh nmpak kat mana? kat pesbuk lettew :3 hahah

Boni JLL3 said...

lamenye tak update blog??

Hany Rara said...

haha kemalasan tahap dewa..

Boni JLL3 said...

hahaha..jangan malas2,nanti basi blog ni.hehehe

Hany Rara said...

basi kita buang bg ayam makan..haha :p

acma violet said...

gmbq ak pn ad gk trharu nya..hehe