.
6
MAK JEMAH

Hari Malu Sedunia :(

Greeting Text
Flashback aku untuk tujuh taon lepas..Time tu aku masih dalam tingkatan empat..Setelah melangkah turun dari bas sekolah pakcik yang baik hati aku dan Kak Ros menapak masok dalam pagaq Sek.men.keb Dato' Syed Ahmad. Semangat yang berkobar-kobar pagi tu sebab bawak beg baru..Err --' Beg aku ngan Kak Ros sama taw, besa laa dah nama kawan rapat p beli pon sekali maw tak sama..haha
*Lebih kurang macam ni la warna beg aku ngan Kak Ros. Beg yang sama warna ja lain..hehe~

Kesyahduan pagi tu tiba-tiba diragut oleh satu bunyi..
"TING! TING! TING!"
Bunyi alarm macam kat airport buat announcement waktu berlepas. Aku ingat pakcik bas tu dah terlepas sampai airport Kepala Batas.
"Semua murid diminta bersedia untuk menyanyikan lagu Negaraku dan bacaan doa"
 Sora pengawas mana ntah.
Barula aku tersedaq memang betol kat sekolah aku.

Lepas berdiri tegak berjemaah mendendangkan lagu Negaraku dan bacaan doa aku ngan Kak Ros bergegas melangkah ke kelas blok tiga tingkat depan tapak perhimpunan lama..Ramai betol orang lewat-lewat ni. Memang hobi semua orang kot mai sekolah lewat. Nak jalan ja eh kawan ni melintas, nak bukak langkah makcik cleaner tolak troli sampah halang, nak langkah longkang, cikgu serondoi pungkoq..Ehh =..= wathehekk laa! Tak sabaq-sabaq..Ikut turn laa langkah longkang..Grr!

Hari tu hari selasa tak silap aku, macamana aku buleh ingat ? Adala satu peristiwa tu yang aku malas nak terangkan kat sini. Buat menyemak pulak.. hehe buku hari tu Allah aii banyak gila..rasa macam nak tercabut bahu aku dah la beg sandang sebelah. Kak Ros jalan kedepan sikit dari aku, taw la buku dia tak banyak..Sebenaqnya dia kelas lain. Dalam hati aku tiba-tiba rasa tak sedap. Awat pulak dah ni ? Aku teruskan perjalanan tanpa menghiraukan orang sekeliling, depan, belakang mahupun tengah.. Tiba-tiba, aku rasa bahu aku ringan.. Kenapakah ini? kenapakah?

"KEDEBUK!!"

Beg aku terjelepok kat jalan mini tar depan kantin.. Kak Ros dah makin jaoh tinggalkan aku..Dia tak perasan agaknya.Taw-taw ja la orang kalau kat kantin camana..ramai gila..Ermmm...malu titew.. :'(
 Time tu muncul la sora-sora sumbang dari zOo.. Takpa aku tak salahkan depa, aku sendiri yang buat lawak..sobss T..T

Rasa macam batu besaq hempap kepala aku, kalau la time tu makcik cleaner tolak troli sampah lalu depan aku dah lama aku lompat masok dalam tong sampah dok diam-diam. Wa rela busuk dari malu.. muahahaha! Aku harap jugak time tu aku dihalimunan kan ataupun time tu semua orang pakat-pakat hilang ingatan. Aku tengok ramai yang pandang-pandang, apa pandang-pandang mai la pegang-pegang kalau berani.. hoho Lol.
Tiba-tiba..dari jauh samar-samar seorang lelaki kacak menuju ke arah aku dengan gaya jalan tak ubah macam model iklan ubat nyamok.. ngee~ Terus dia capai beg aku dan dengan sora buleh tahan garau.. ehh--'
"Awak, ni beg awak.." 
Aku terus terkesima. Angin dari kipas kantin tiba-tiba berpusing ligat menambahkan suasana romantik pagi tersebut. Hampir-hampir tertanggal tudung aku lalu dibetolkan si jejaka kacak lagi bergaya..
Aauummm!!

"SEMUA MURID DIMINTA KE DEWAN UNTUK PERHIMPUNAN! "
Sekali lagi announcement.. ciss!

Rupanya semua yang terjadi tadi angan-anganku belaka. Aku tengok beg aku still kat tempat tadi tak berubah-ubah..Orang makin ramai berpusu-pusu menuju ke dewan terus aku ambek dan angkat beg aku dengan muka slamber letak ataih meja kantin..bhaha~ apala malang sangat naseb..hmm...act, aku malu gila taw tak :( Nasebla kawan-kawan aku kat kantin tu mai kerumun takda la orang perasan sangat.. Err sangat sangat la kan?? haha Bila dah masok kelas ada kawan laki i tolong repair bagi and beg tu buleh guna sampai aku form 5. Thanks kawan :)

Malu sampai arini..sobss.. Tutop muka dengan lappy.. kbai. assalamualaikum.

✿THANX SUDI BACA.KOMENLA SEKALI✿

6 50Juta Kali:

Boni JLL3 said...

hahahahha.. tang berangan tu memang best!! hahahaha. siap si jejaka kacak betulkan tudung lagi??? hahahaha

Hany Rara said...

hahah dalam mimpi ja laa jejaka kacak betolkan tdung..haha

CekbOlat-bOlat said...

harharhar.. bgai ade angin sepoi2 kan..

Hany Rara said...

hahaha angin masok lam kaen..kakakah

iQie said...

tiba2 ada botak plak..xleh blah..ahhaha

Hany Rara said...

haha dia watak smpingan ja tu..hahah