.
4
MAK JEMAH

Kerinduan

Greeting Text

Hye reader(s) selamat pagi..hehe jam menunjukkan pukul 7.14minit pagi..awai tak aku bangun? haha ekceli tak tidoq lagi oii..Tiba-tiba bersemangat pulak nak update belog..kira okay la tu pagi-pagi camni buat senaman jari. Senaman gak tu kan? haha Tiba-tiba tengah feeling macam Maya Karin atas katil ni..Erk -.- rindu pulak zaman kanak-kanak ribena dulu time mengaji quran malam..

Okay, mak aku dulu kira tok guru mengaji quran..Garang? haih tak yah cakap memang garang..Cenge betoi pantang dengaq ada orang bersembang time mengaji apa saja yang ada kat tangan dia time tu mesti di baling tepat pada sasaran..kalau lesung batu, lesung batu la..kalau hanger, hanger la..tu naseb dia tak baling peti ais ngan tong gas ja..hahah aku dah cakap mak aku gangster k~ =.=

Dulu time mengaji kan ada saja la benda yang kami-kami semua nak bersembang..segala gosip mak jemah time tengah mengaji tu laa nak soksek soksek..mana mak aku tak marah..haha Yang budak laki pulak keja layan perasaan..dok tak dok tiba-tiba keluaq aksi otomen, power rangers, masked rider segala..wakakak suka sangat berangan nak jadi super hero.

Masa tu akan femes la dengan segala macam cerita hantu..hantu terbang-terbang kat langit.Hantu pokok pisang, hantu tanglung, hantu muka sebelah..haishh..memang seram kadang-kadang bila aku turut join sekaki..Tapi kan aku tak perlu la risau sebab lepas abeh mengaji aku tak payah nak balik-balik rumah dah kan, dah memang rumah aku..muahahaha~padan muka ampa gatai sangat cerita pasai hantu lepaih tu nak balik semua pakat takot..naek gerek(beskal) pakat berembaq, dah macam ketapi aku tengok..wahaha~

Lepas tu kalau time maghrib hari sabtu ada doraemon semua pakat melenggak tengok tibi lagi tak reti-reti nak ambik quran baca..hahah aku la yang kepala nya dok depan tibi..kawan-kawan semua pakat ikot tengok..sampai mak aku kata "NAK MAKAN KAYU KOT BUDAK-BUDAK NI" pakat lari beselerak p ambik quran..wakakak rindu gila semua tu.. cepat-cepat ja ambik tudung pakai..hehe

Time mengaji dulu kami semua ada satu hobi yang amat pelik..Hobi tampaq nyamok then himpun..hahaha Mula-mula pakat buat group lepas tu nampak ja nyamok tampaq-tampaq dah tu himpun seqekup ngan lampu suluh..hahaha tak leh blah betoi..lepas tu bilang la nyamok sapa yang paling banyak..whathemosquito! bila teringat semua tu haih apa bangangnya sangat kami-kami ni..hahaha
and torchlight yg paling femes time tu torchlight yang kaler merah besaq gedabak tuh ngan yang besi tuh..hahah ampa penah tengok??
 
Bila bulan posa aktiviti mengaji malam akan jadi sangat best..sebabnya lepas mengaji kami sama-sama main mercun..aku tak main, aku alergik ngan mercun nanti tangan naek kurap..bhahaha *padahal takot* hahaha budak laki yang selalu bawak mercun budak pompuan yang inesen macam aku ni semua pakat main bunga api ja..tambah dengan abang aku pasang pelita keliling rumah pulak kan, pergh! memang seronok tak terkata laa..nak-nak malam bulan cerah rasa macam malam raya..hehe skang dah takda dah pelita-pelita..huhu T..T
 
Ada jugak sesetengah malam kami akan mengaji dekat surau sebab nak sembahyang terawih sama-sama kan..terawih tu buat 8 rakaat ja..haha lepas tu aktiviti kami main sembunyi-sembunyi bawah surau..haha surau tu dua tingkat..kat tingkat atas orang sembahyang tingkat bawah kami la conquer..haha bising tak yah cakap laa..lepas mak-mak kami semua dah habeh terawih sorang-sorang pakat kena marah pastu sebab bising..hahahah semua muka ketat ja time tu..haha

And benda yang paling tak best time mengaji malam bila first time aku period..hahaha so, tak boleh la mengaji..ergh! yang depa semua pakat pelik awat aku tak mengaji..aku try belakon macam aku demam..haha tapi jenoh la nak belakon camtu sampai seminggu..aku malu sebenaqnya time tu..time depa mengaji ja aku masok bilik..haha sampai depa semua dah balik baru la aku keluaq..haihh~ segan ok segan..kalau aku keluaq bilik semua pandang aku macam dah aku ni alien ja..aku luku jugak sorang-sorang nanti..hahah

Rasa indah sangat semua kenangan tu skang ni..Dulu time kecik langsung tak sedaq pon..hehe memang dah takkan kembali lagi semua tu..ampa ada kenangan macam aku? haha mesti takda kan? hahah insyaAllah sampai bila-bila semua kenangan ni akan aku simpan kemaih-kemaih.. eh jiwang pulak tetiba..ahaha sampai sini dulu..nanti aku merapu lagi ..hehe assalamualaikum :)

✿THANX SUDI BACA.KOMENLA SEKALI✿

4 50Juta Kali:

Boni JLL3 said...

hahaha.. tangan naik kurap..hehhee

saya rindu kat awak. ingatkan dah tak nak update entri da.. :P :P :P

Hany Rara said...

Haha memang sy alergik ngan mercun pon..haha eh rasanya sy dh rajin update la skang..hee

iQie said...

pergh untung ada org rndu..haha untung lagi ada knngan mcmni..kumpul nyamuk?? haha sengal je

Hany Rara said...

ok apa kumpul nyamok..klw aku kumpul cicak haa naya..hahaha