Chop, lupa nak habaq benda pa yang aku beriya-iya cerita tu kan..ia sejeneh kuah..pala otak ang kibod..kuah pulak..kueh~ malu nak gitau yang kita kan sebenaqnya dah pandai buat apam polkadat yang cute miut gebu dan tak keras gitu~ =.= hah apa-apa ja la senah. Tapi kita ikot kat resepi tu dia buat stoberi jadi kita pun lukes la stoberi..tak lukes dotdot pongg..
RESEPI APAM STOBERI
Bahan-bahannya:
140 gm tepung gandum
1 1/2 sudu teh baking powder & soda bikarbonat - diayak sekali bersama tepung gandum
110 gm gula halus
110 gm gula halus
75 ml susu segar atau susu cair
2 biji telur
1 sudu kecil ovelette
2 biji telur
1 sudu kecil ovelette
1 sudu besar esen vanilla / perisa strawberi
Filling/perasa adalah mengikut citarasa masing
Sedikit perwarna hijau - untuk daun
Filling/perasa adalah mengikut citarasa masing
Sedikit perwarna hijau - untuk daun
Sedikit pewarna merah - untuk strawberi
Sedikit pewarna kuning - untuk biji strawberi
30 keping mangkuk kertas
Langkah-langkahnya:
1. Pukul telur dan gula halus sehingga kembang
2. Kemudian masukkan tepung gandum dan serbuk penaik yang telah diayak bersama diselang selikan dengan susu segar
2. Kemudian masukkan tepung gandum dan serbuk penaik yang telah diayak bersama diselang selikan dengan susu segar
3. Selepas itu, masukkan ovalette dan perisa vanilla. Putar sebati hingga nmpk kembang dan gebu
4. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna.
5. Masukkan setiap warna dlm piping bag atau plastik bersih.
6. Picit adunan ke dalam mangkuk kertas.
7. Letakkan filling yang digemari, untuk lebih mudah masukan ke dalam plastik kemudian picit.
8. Picitkan lagi adunan yang sama sehingga penuh dan kemudian dot-dot kan dengan warna pilihan.
9. Kukus 10-15 minit sehingga masak.
4. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna.
5. Masukkan setiap warna dlm piping bag atau plastik bersih.
6. Picit adunan ke dalam mangkuk kertas.
7. Letakkan filling yang digemari, untuk lebih mudah masukan ke dalam plastik kemudian picit.
8. Picitkan lagi adunan yang sama sehingga penuh dan kemudian dot-dot kan dengan warna pilihan.
9. Kukus 10-15 minit sehingga masak.
Nota:
Jangan gunakan api besar semasa mengukus untuk
mengelakkan apam ni jadi merekah atau mekar. Gunakan api yang sederhana
sahaja.
Digalakkan untuk balut tudung periuk
anda dengan kain bersih untuk mengelakkan air wap kukusan menitis jatuh ke atas
apam dan menyebabkan apam tidak cantik.
Adunan ini akan menghasilkan 30 biji strawberi
Antara rahsia apam anda gebu adalah ovalette diletakkan akhir sekali selepas tepung diputar sebati
Dan setelah 15minit bukak periuk pengukuih..inilah hasilnya..agak comot..tangan ketaq time nak
lukeh..nanti kita buat lagi nOo..haha
lukeh..nanti kita buat lagi nOo..haha
Hat tak berapa nak comey tu bukan apa camera henset ni tak berapa nak canggih..hahaha abaikan, abaikan..So, bakal mak mentua kita dah pandai buat apam polkadot *sambil angkat kening . Bila nak masuk minang nih..wakakak :D Assalamualaikum.
6 50Juta Kali:
wah..pandai juga awak buat ye??
ni mai hantaq kat TM sattt
trendy food! :D
en.boni : welll :P hahahha
bolat : okay2 3 4taon g sampai..hahah
hanida : hehe :))
Post a Comment