Langkah pertama :
Bukak langkah seribu, p kedai runcit berhampiran *haha ni tak termasuk dalam resepi ok
Bukak langkah seribu, p kedai runcit berhampiran *haha ni tak termasuk dalam resepi ok
Bahan-bahan inti karipap turun temurun sejak azali :
1- kentang agak-agak 500g kot : potong dadu
2- daun sup 4 5 pokok camtu : potong agak boleh telan
3- daging cincang : sukahati la nak campak banyak mana. daging ayam pong boleh. Tapi jangan pandai2 terlebih eksaited letak sotong , kubis bunga, lidah lembu pulak boh..==" atau apa2 bahan yang xberkenaan.
4- serbuk kari daging 1 paket : yg harga 6kupang tu nahh..satg hentam beli yg besaq gedabak nuh plak..
5- cabai besaq @ cili merah : 2 biji
6- bawang besaq : 1 biji
7- Daun kari : 2 tangkai
Bahan untuk doh atau aku panggil kulit karipap.. heh kulit-.-' :
1- tepung gandum : 500g atau 1/2 kilo
2- minyak masak 2 senduk : hamboi main senduk-senduk plak..minyak tu bagi panas dulu taw..
3- cold water @ ayaq sejuk..haha ayaq ni aku tak taw berapa sukatan dia..agak-agak hampa uli tepung sambil letak ayaq sejuk sikit-sikit dah tak melekat kat tangan ok dah tu..
Cara-cara *bukan kueh cara naa :
Inti :
1- panaskan minyak macam biasa..sambil tu hampa p blander cabai dengan bawang besaq tuh tadi..jangan lama-lama satlagi ralet rentung plak belanga nuh..haha
2- lepastu, dengan penoh ayu campak daun kari. 'bedeceyy!' bunyi dia~
2- lepastu, dengan penoh ayu campak daun kari. 'bedeceyy!' bunyi dia~
3- masukan bahan yang dikisar sebentaq tadi bersama serbuk kari daging 1 paket..jangan lupa sedikit ayaq..tunggu sampai pecah minyak..sambil tu hampa buleh la p basuh pinggan yang ada kat sinki tu tak pon p tacap muka dengan bedak miyami dua tiga tempek..letih masak katakan bepeluh sampai bedak pon hilang..haha
4- dah pecah minyak masukkan ayaq agak dalam secawan..terus masukkan daging cincang dan jugak kentang..terus bubuh garam, gula, ajinamoto sesuka hati hampa..aku apa peduli..haha
5- lepas ayaq dah kering, kentang pon dah masak renjis-renjis dipilis daun sup yang hampa potong xsat ni..lepastu kacaw lagi, lagi, lagi..ok dah tutup api. Tadaaa! masak sudah :)) rasa dulu, sedap tak? opkos la kan..tengok la resepi sapa..kalau tak sedap tu kira salah hampa sendiri..haha
Doh :
1- masukkan tepung gandum yang 500g xsat ni dalam satu besen yang hampa rasa agak senang nak ganyang dia habis-habisan..
2- tuangkan minyak masak yang dah dipanaskan dalam tepung secara slow motion..ok dah? tunggu sejuk sat.
3- lepastu dengan penuh taksub hampa buat aksi meracau-racau minyak tu bagi rata kat tepung tadi
4- pelan-pelan letak ayaq sejuk sambil uli dengan penoh kasih sayang :) ganyang habis-habisan..sampai la doh tu nampak cantek and tak melekat kat tangan..
Lepastu hampa canai-canai la doh xsat ni bagi jadi lepiaq-lepiaq..letak dekat acuan karipap bubuh inti then klip..Yes ! dah jadi sebijik..bangga tak ? haha lepas dah siap semua tiba masa menggoreng..pastikan api xt'lalu kuat dan minyak jangan panas sangat..sat lagi karipap hampa jadi menggerutu macam katak puru pulak..haha ni petua kak aku taw..lepas dah lama sikit baru besaqkan api dan kacaw sampai la karipap tu masak..lepastu snap gambaq tayang dalam belog..hahah!
TADAAA DAA DAA!!!
V
V
V
V
V
V
V
V
10 50Juta Kali:
bestnya karipap. karipap cinta nih! hehe
kenapa karipap saya jadi kuih apam??hahahahaha..
p/s : nanti saya akan buat satu lagi entri yang ada gambar2 pengantin yer..hehehe..kena tunggu pengantin upload pic2 dorang..hehehe
fifiey, ini karipap-karipap makin jaoh makin rindu nama dia :) hahah
Zzz~ boni kachak kenapakah jd apam plak..haha tentah g kukus tak kripap tu --" hahah
reply p/s: haha agak2 bila plak boleh tngok pic awk b'baju pngantin XD
wah sedapnya..post utk aku bleh? haha
haha buat sndiri laa :D
hehehehe..tunggu la kalau saaya da jumpa pasangan saya..hehe
@Boni JLL3amin..smoga cepat btemu jodoh..hehe
macam xdap jag...agaggagaga...
ahahah paten shutt! stg org taw la kata xsedap..haha
Post a Comment